Turkijos astronauto kelionė į kosmosą - mainais į amerikietiškus lėktuvus  (6)

Mainais už tai, kad Turkija įsigijo JAV gamybos reaktyvinių lėktuvų, šios šalies atstovai mėgino "išsiderėti" vietą daugkartinio naudojimo erdvėlaivyje vienam iš savo astronautų, teigiama "WikiLeaks" paviešintame JAV Valstybės departamento pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portale "Space.com" publikuotoje naujienoje rašoma, jog 2010 metų sausio mėnesį buvęs JAV ambasadorius Džeimsas Džefris (James Jeffrey), kuris šiuo metu yra paskirtas ambasadoriumi Irake, skatino dalinai Turkijos valstybei priklausančią įmonę "Turkish Airlines" įsigyti kompanijoje "Boeing" pagamintų reaktyvinių lėktuvų, o ne iš pagrindinės jos konkurentės Europos įmonės "Airbus". Nors Turkija norėtų įstoti į Europos Sąjungą, ji, panašu, visgi buvo linkusi sudaryti tokį sandėri, tačiau norėjo iš JAV išgauti papildomos naudos.

Turkijos transporto ministras Binali Yildirim ambasadoriui pareiškė, jog jų sprendimą iš esmės lemia kaina, tačiau galutinį pasirinkimą gali pakeisti "tinkami priedai". “Yildirim netiesiogiai užsiminė, jog Turkijos noras išsiųsti savo astronautą į kosmosą taip pat yra susijęs su komercinių reikalų svarstymu, ir kad jie pozityviai žvelgtų į NASA asistavimą siekiant pastatyti ant kojų dar tik užuomazgos stadijose esančią Turkijos kosminių tyrimų programą", - Džefris rašo paviešintame tekste. Ši dokumentą oficialiai publikavo dienraštis The New York Times.

Tuometinis ambasadorius taip pat išdėstė savo nuomonę, jog įtraukti Turkijos astronautą į planuojamas misijas būtų "itin problematiška", tačiau teigia linkęs pasidomėti, ar NASA galėtų kokiais nors kitais būdais prisidėti prie Turkijos kosminių tyrimų programos plėtotės. "Mes greičiausiai negalėsime išsiųsti Turkijos astronauto į orbitą, tačiau egzistuoja kitų programų, kurias mas galėtume pasitelkti stiprindami Turkijos potencialą šioje srityje tokiu būdu, kuris galėtų padėti mums pasiekti savų tikslų didinant aviacijos saugumą šiame regione", rašo Džefris.

Beje, "egzotiški" pageidavimai iš Turkijos pusės nėra pirmas tokio tipo atvejis. Pavyzdžiui, už tai, jog jo vadovaujama šalis įsigijo "Boeing" produkcijos, Saudo Arabijos karalius pageidavo, kad jo asmeninis reaktyvinis lėktuvas būtų įrengtas taip pat, kaip ir JAV prezidento, Bangladešo ministras pirmininkas pageidavo, kad JAV Valstybės departamentas suteiktų nusileidimo teises Niujorko Kenedžio oro uoste. Tačiau bandymas išsikovoti kelionę į kosmosą, ko gero, kol kas yra unikaliausias.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)