Astronomai padarė stulbinančią Andromedos galaktikos nuotrauką  (17)

Europos astronomai, naudodami unikalius kosminius teleskopus, sugebėjo užfiksuoti įspūdingą mums artimiausios galaktikos, įsižiebusios tarsi neoninis ženklas, vaizdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkams pirmą kartą pavyko nufotografuoti Andromedos galaktiką kaip stulbinančią spiralinę mozaiką naudojant du kartu veikiančius teleskopus. Žinoma kaip „Messier 31“ ji yra mūsų pačių Paukščių tako galaktikos dvynė ir šimtų milijardų žvaigždžių sūkurys. Nors ji ir yra artimiausia mūsų kaimynė, ji yra nutolusi 2,5 mln. šviesmečių. Todėl mes ją pamatome tokią, kokia ji buvo mūsų ankstyviausiems protėviams pasirodant Žemėje.

Oranžinės – raudonos spalvos žiedai nuotraukoje yra vėsesni dulkių kupini regionai, kur gimsta naujos žvaigždės ir kuriuos Europos šilumą fiksuojantis teleskopas „Herschel“ stebėjo per savo infraraudonųjų spindulių akis.

Nuotraukoje taip pat matomi ryškiai mėlyni spindesiai, žymintys karštąsias zonas, kur miršta žvaigždės, formuojasi juodosios skylės, o žvaigždžių grupės yra uždaromos į gravitacines kovas, kuriose sprendžiasi jų išlikimo klausimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (17)