ES palydovinės navigacijos projektas brangsta iki 5,1 mlrd. eurų  (3)

Norėdama užbaigti palydovinės padėties nustatymo projektą „Galileo“, Europos Sąjunga turės sumokėti papildomus 1,9 mlrd. eurų (6, mlrd. Lt) be jau išleistų 3,4 mlrd. eurų (11,8 mlrd. Lt). Šitaip 30-ies palydovų sistema brangsta iki 5,1 mlrd. eurų (17,7 mlrd. Lt).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokius duomenis paskelbė „Galileo“ projektą įvertinusi Europos Komisija. Jos pranešimas pasirodė praėjus vos dienai po to, kuomet dėl „ES GPS“ menkinančių pareiškimų buvo atleistas užsakymą pirmųjų 14-os palydovų statybai gavusios Vokietijos kosminių technologijų bendrovės „OHB-System“ vadovas Berry Smutny. Tarp kitų epitetų, jis projektą apibūdino kaip mokesčių mokėtojų pinigų švaistymą ir kvailą idėją.

„Galileo“ navigacijos sistema turėtų būti tikslesnė nei JAV plėtojama GPS, tačiau vienas iš pagrindinių, nors ir neoficialių, argumentų jai plėtoti yra tai, kad amerikiečių projektas buvo sukurtas kariniams tikslams ir teoriškai gali būti bet kada padarytas nebepasiekiamu. Savo „GPS analogus“ plėtoja ir Rusija (GLONASS) bei Kinija (COMPASS).

Visgi ES ketina įgyvendinti padėties nustatymo sistemos projektą. „Ketiname judėti pirmyn, nes tikime projektu. Būtina paleisti 30 palydovų. Manau, būtų klaida nebetęsti (projekto) ir nepaleisti kitų palydovų“, - komentuoja Europos Komisijos viceprezidentas Antonio Tajanis ES jau pasirašė sutartis dėl pirmųjų 18 palydovų statybų, tad „Galileo“ turėtų pradėti veikti jau nuo 2014 m., tačiau visiškai projektas būtų užbaigtas paleidus dar 12 palydovų. GPS sistema šiuo metu taip pat turi 30 palydovų.

„Galileo“ sistema, pagal pradinius planus, jau šiuo metu turėjo būti veikianti, tačiau projektas dėl įvairių finansinių ir techninių priežasčių stringa. „Galileo“ vartotojams žada pasiūlyti iki 1 metro padėties nustatymo tikslumą. GPS paklaida šiuo metu siekia keletą metrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)