Kosmologai: Visata yra 250 sykių didesnė nei galima pamatyti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2011-02-06 20:52
Taip, iš principo tokia "Matrica" įmanoma, tik joje negalėtų vykti tokie sudėtingi ir stabilūs procesai, aprašomi tokiomis paprastomis taisyklėmis kaip "keturios sąveikos, reliatyvumas, kelios konstantos". Tai, kad apskritai įmanoma atrasti dėsnius ir tuos dėsnius apibendrinti kitais, dar universaliais dėsniais - rodo, kad tas programeris velniškai talentingas. Ko verta vien tai, kad iš paprastų protonų ir neutronų susiformuoja funkcionali DNR? Aiškinamės naujus dalykus - o iš esmės tuos pačius, tik kitu aspektu. Vis dėl to, nieko negalime nustatyti, kas už mūsų "VM". Tačiau tai nereiškia, kad nėra matematinių modelių, kurie galėtų pagrįsti Visatos atsiradimą/egzistavimą be kažkokios išorinės jėgos arba terpės. T.y., ne tai, kad nebūtų įmanoma, ar kad fizikai specialiai tokių klausimų vengtų. Paprasčiausiai, čia nebe fizikos tyrimų objektas. Fizikos, kaip eksperimentinio mokslo, įrankiai taip toli nesiekia. Tačiau "įrodymų nebuvimas nėra nebuvimo įrodymas" (va čia ir skirtumas su ID: kad paaiškintume, kaip Mėnulis sukelia potvynius, nebūtina neginčijamai paaiškinti, iš kur Mėnulis atsirado; greičiau atvirkščiai - tik gerai supratę gravitacijos reiškinius sukuriame bazę prielaidoms apie Mėnulio atsiradimą).
enternald 2011-02-06 22:43
Pastabos diskutuojantiems: regimos visatos skersmuo ne 13.7 milijardų o 9.3 x10^10 šviesmečių. (Regima visata nėra Euklidinė erdvė: jei amžius 13.7 milijardų, matoma erdvė nėra tiesė 13.7 * 2 skersmens). Hablo efektas rodo, kad erdvė plečiasi greičiau, taigi ir atstumai auga, be to erdvė kosmologiniais mąsteliais yra labai kreiva. 9.3 x 10^10 gautas pagal vadinamą comoving distance - vienintelis pripažįstamas būdas, o ne tiesiog paėmus visatos amžių ir paskaičiavus atstumą.
rwc 2011-02-07 03:07
Pastaba eternald: tai ir yra 93 mlrd. šviesmečių "klasikinėje mechanikoje". Kokiais ten "mąsteliais" kreiva - nežinau, bet kosminiais masteliais tai yra 13,7 mlrd.