Senovės britai taures darydavosi ir iš priešo kaukolių  (4)

Kad ir kaip šiurpiai tai skambėtų, žmonija savo gentainių kaukoles vietoj indų (taurių, puodelių) naudojo (o kai kuriuose planetos kampeliuose, pavyzdžiui, Indijoje – tebenaudoja) ne vieną tūkstantmetį. Juolab, jog iš kaukolės pasidaryti taurę – ne taip jau ir sudėtinga. Tereikia aštraus primityvaus įrankio, stiprios rankos ir... stiprių nervų. Juk civilizacijos priešaušriu savo buityje pirmykščiai žmonės naudojo ne archeologinių kasinėjimų metu aptiktus galvos kaulus...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Detalų kaukolinės taurės gamybos procesą paliksime siaubo filmų scenarijų autoriams ir režisieriams. O šį šiurpų faktą iš būtovės slėpinių dienos švieson ištraukė pietinėje Anglijos dalyje besidarbuojanti archeologų grupė. Mokslininkai skelbiasi aptikę ankstyviausių įrodymų, jog britai kadaise taipogi nevengdavo gėrimus gurkšnoti iš žmogaus kaukolių. Manoma, kad tokios gastronominio etiketo normos Britų salyne vyavo ledynmečiu, prieš beveik 15 tūkst. metų. Tiesa, kaip ši makabriška maniera išpopuliarėjo ir tapo madinga, archeologai dar tik mėgina išsiaiškinti.

Naujų įrodymų archeologai aptiko Somerseto grafystėje, Gafo urve (Gough‘s Cave). Šio urvo apylinkėse pasivaikštinėti kalnų takeliais ir pasikarstyti uolų viršūnėmis kasmet susirenka tūkstančiai turistų. Tačiau kiek kitokia veikla užsiimantys archeologai minėtame urve laikotarpiu nuo 1987 iki 1992 m. aptiko daugybę senovės žmonių palaikų (kaulų ir kaukolių).

Prieš porą metų radioaktyviosios anglies datavimo specialistai nustatė, kad urve rastiems palaikams gali būti ne mažiau kaip 14 700 metų.

Paleontologės Silvijos Belo (Silvia Bello) vadovaujama archeologų grupė detaliai išanalizavo tris Gafo urve rastas pirmykščių žmonių kaukoles. Paaiškėjo, kad šias kaukoles urve įsikūrę gyventojai buvo gerokai „patobulinę“. Iš likusių kaulo apdirbimo pėdsakų, S.Belo su kolegomis nustatė, jog šios kaukolės pirmykščių žmonių buvo perdarytos į indus (taures).

Savo publikacijoje atradimo autoriai gausiai vardija jau žinomus kaukolinių taurių gamybos atvejus, įskaitant ir moderniausius precedentus – Indijoje gyvenančios agorių (Aghori) sektos ritualines apeigas.

Apie taures iš kaukolių rašė dar Herodotas: senovės graikų istorikas tvirtino, jog dabartinės Pietinės Rusijos teritorijoje maždaug nuo VIII a. pr. Kr. gyvenę skitai turėjo paprotį gerti iš nukautų priešų kaukolių. Kaukolinių taurių yra rasta 7 tūkst. metų senumo radimvietėje Herkshaime (Herxsheim), Vokietijoje bei Madleno kultūros periodu datuojamose radimvietėse Prancūzijoje. Gafo urve rasti kaukolinių taurių egzemplioriai yra seniausi iš visų kada nors rastų.

Kurių galų senovės britams prisireikė bokalų iš kaukoklių, pasakyti sunku. S.Belo linkusi manyti, jog kraupūs indai tikriausiai buvo naudojami specifinių apeigų metu. Beje, kitų Gafo urve rastų žmogaus skeleto kaulų lūžių požymiai bylotų, jog kaulai buvo laužomi, siekiant išgauti kaulų čiulpus. Kadangi kamieninių ląstelių persodinimo operacijos tais laikais vargu ar buvo atliekamos, archeologams belieka spėti, jog tokie veiksmų motyvacinis pagrindas galėjo būti apeiginis kanibalizmas.

Su tyrėjų interpretacijomis yra linkęs sutikti Bordo universiteto (Prancūzija) archeologas Brunas Buletinas (Bruno Boulestin). „Kanibalizmo ir kaukolių apdirbimo amatininkystės versijos yra visiškai įtikinamos, - archeologą cituoja Sciencemag.org. – Ko gero, taures senovės britai gamindavosi iš priešų, o ne iš savo gentainių ar draugų kaukolių. 9-iuose iš 10-ies modernioje archeologijoje žinomų atvejų, kaukolės buvo naudojamos kaip karo trofėjai, skirti priešui pažeminti.“

Visai logiškas klausimas – ką gi britų protėviai iš tokių taurių gurkšnodavo? Vargu bau tamsųjį „Guinness“ alų ar kiek šviesesnių atspalvių midų... B.Buletino teigimu, tikėtina, jog jie galėjo gerti kažkokius skysčius. Tačiau, turint omenyje, kad skystis galėjo gana lengvai ištekėti pro galvos kaulo „siūles“, mokslininkas neatmeta galimybės, kad šie kraupūs indai galėjo būti naudojami patiekti... „kad ir priešo smegenis“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)