Dvi žvaigždės susijungė į vieną (Video)  (0)

Mokslininkai ilgai diskutavo, ar yra įmanomas dviejų žvaigždžių susliejimas į vieną. Naujausi stebėjimai patvirtino, jog tai – įmanoma.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2011-03-29 Dvi žvaigždės susijungė į vieną (Video)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Romualdas Tylenda (Romuald Tylenda) iš Nikolajaus Koperniko astronomijos centro Torūnėje (Lenkija) išanalizavo duomenis apie žvaigždžių porą, pavadinimu „v1309 Scorpii“. Ši dvinarė žvaigždė buvo atrasta 2008 m., kai ji išspinduliavo ypač galingą žybsnį. Astronomai žybsnį aiškinti bandė įvairiai, tačiau bendro sutarimo nerado. Lenkų astronomo darbą sąlygojo ir nemenkas Fortūnos šypsnys. R.Tylenda prisiminė, jog Optinio gravitacinio didinimo eksperimento įranga Varšuvos universiteto observatorijoje kaip tik nukreipta į tą dangaus sritį, kurioje 2008 m. ir buvo užregistruoti žybsniai. Maža to, įranga reikiamą dangaus plotą stebėjo ir duomenis registravo daugelį metų – nuo 2002 iki 2010 m. buvo atlikti iš viso 2 tūkst. stebėjimų. R.Tylendai kilo įtarimų, kad stebėjimų duomenyse gali slypėti atsakymas į „v1309 Scorpii“ žybsnio mįslę. Išanalizavęs neplanuotai gautus duomenis, mokslininkas su kolegomis priėjo išvados, kad „v1309 Scorpii“ iš tiesų yra glaudi dvinarė žvaigždžių sistema, kurioje žvaigždės yra taip arti viena kitos, jog, vertinant kosminiais masteliais, beveik liečiasi. Žvaigždės viena aplink kitą pasisukdavo per 1,4 dienos. Laikui bėgant, duomenyse užfiksuotas apsisukimo periodas vis trumpėjo, kol, galiausiai, žvaigždžių išoriniai sluoksniai ėmė austi bendrą kokoną ir dvi žvaigždės ėmė lietis į vieną.

Susiliejimo momentu gerokai suintensyvėjo žvaigždžių ryškis – devyniolikos dienų laikotarpiu 2008-ųjų rugpjūtį ryškis buvo padvigubėjęs. O galingasis žybsnis, dėl kurio buvo kilę astronomų diskusijos, įvyko tuo momentu, kai susiliejo žvaigždžių branduoliai. Tuomet naujoji žvaigždė sušvito 10 tūkst. kartų šviesiau, o mūsiškės Saulės šviesumą viršijo 30 tūkst. kartų. Tiesa, susiliejimo procesui pasibaigus, objektas (jungtinė žvaigždė?) atgavo ankstesnį ryškį. Visus šiuos procesus geriausiai paaiškina žvaigždžių susiliejimo idėja.

Dauguma mokslininkų neabejoja, jog stebėtas reiškinys buvo žvaigždžių susijungimo procesas, tik vis dar nėra tikri R. Tylendos aiškinimo, jog žybsnį galėjo sukelti susiliejimas. Po susijungimo į kosminę erdvę išmesta žvaigždžių medžiaga tebedengia buvusios dvinarės apylinkes, tad astronomai negali stebėti, kaip naujoji žvaigždė atrodo dabar. Lenkų astronomai nusiuntė prašymą į šį objektą nukreipti kosminį teleskopą „Hubble“, tačiau žvaigždę gaubiančiam ūkui išsisklaidyti gali prireikti kelerių metų.

Vaizdo siužete – sumodeliuotas žvaigždžių susiliejimo procesas.

A MATCH MADE IN THE HEAVENS from Science News on Vimeo.

 


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (0)