Tarp Saturno ir Encelado atrasta elektrinė „bambagyslė“  (2)

Vieną iš Saturno palydovų – Enceladą – su dujiniu milžinu jungia srautas, sudarytas iš elektronų, judančių į abi puses tarp šių dangaus kūnų. Tokias išvadas mokslininkai pateikė žurnalo Nature straipsnyje, o trumpas jo aprašas pasirodė Londono Universiteto koledžo pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai analizavo Cassini perduotus atvaizdus. Jo aparatūra užfiksavo neįprastą švytėjimą planetos šiaurės ašigalyje, kuris nebuvo poliarinė pašvaistė. Mokslininkų skaičiavimais, būtent šioje vietoje Saturnas turi būti „apliejamas“ elektronų srauto, lekiančio nuo šešto pagal dydį Saturno palydovo, Encelado.

Elektronai atsiranda, veikiant Encelado pietų ašigalio ledo geizeriams. Ledo gabaliukai patenka į viršutinius atmosferos sluoksnius, kur jonizuojami – iš ledą sudarančių molekulių Saulės spinduliavimas „išmuša“ elektronus.

Skriedamas apie Saturną, Enceladas skrieja jo magnetosferoje ir todėl išlaisvinti elektronai sudaro elektros srovę.

Anksčiau mokslininkai panašų elektroninio ryšio formavimosi procesą stebėjo tarp Jupiterio ir vienu iš jo palydovų Ijo. Naujieji stebėjimai gali reikšti, kad toks reiškinys kosmose yra dažnas.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: