Lapkričio 8 d. prie Žemės priartės lėktuvnešio dydžio asteroidas (Video)  (0)

Lapkričio 8 dieną prie Žemės priartėsiančio asteroido 2005 YU55 jau dabar nekantriai laukia šį dangaus kūną besiruošiantys stebėti astronomai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį rudenį lėktuvnešio dydžio asteroidas prasilenks su Žeme mažesniu atstumu, nei nuotolis iki Mėnulio, ir kai kuriuos astronomus jau dabar yra apėmęs jaudulys, tačiau ne dėl to, jog šis dangaus kūnas gali susidurti su mūsų planeta. Tai puiki proga iš arčiau susipažinti su „kosminėmis uolomis“, kaip neretai vadinami asteroidai.

2005 m. gruodį Arizonos universiteto (JAV) astronomų atrastas asteroidas 2005 YU55 šių metų lapkričio 8 dieną prasilenks su Žeme maždaug 325 000 kilometrų atstumu. Šio asteroido skersmuo yra apie 400 metrų.

„Nors tokio dydžio netoli Žemės skriejantys objektai praeityje jau buvo priartėję prie mūsų planetos mažesniu atstumu, nei nuotolis iki Mėnulio, mes neturėjome nei pakankamai žinių, nei technologijų pasinaudoti tokiomis progomis, – sakė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos Pasadenoje mokslininkė Barbara Wilson. – Prasilenkimas bus puikus šansas atlikti kokybiškus stebėjimus antžeminėmis tyrimų priemonėmis."

Pranešama, kad dėl  2005 YU55 dydžio ir jo orbitos ypatumų šis asteroidas laikomas potencialiai pavojingu, tačiau lapkričio 8 d. jo priartėjimas nekels jokio pavojaus.

„YU55 nekels susidūrimo su Žeme pavojaus mažiausiai dar 100 metų. Maksimalaus priartėjimo metu jo gravitacinis poveikis Žemei bus toks menkas, kad jo net nepavyks išmatuoti. Jis tikrai neturės jokios įtakos potvynio bangos aukščiui ar kam nors kitam",  –  tvirtina NASA Žemei artimų objektų programos vadovas Donas Yeomansas.

Astronomams jau yra pavykę gauti pirmuosius 2005 YU55 asteroido atvaizdus. Praėjusių metų balandį Arecibo observatorijos Puerto Rike mokslininkai radaru užfiksavo kelis vaiduokliškus jo atvaizdus, kai šis apvalios formos asteroidas buvo maždaug už 2,3 mln. kilometrų nuo Žemės.

Tačiau šių nuotraukų raiška yra labai maža, vos 7,5 m viename atvaizdo taške. Tuo tarpu lapkričio mėnesį, tikimasi,  2005 YU55 nuotraukos žymiai ryškesnės. Pasak NASA atstovų, kai šį rudenį asteroidas sugrįš, jį tikimasi nufotografuoti 4 metrų viename vaizdo taške raiška. Be to, kadangi 2005 YU55 bus 7 kartus arčiau, tikimasi radarais gauti labai detalius jo atvaizdus.

Manoma, kad 4 metrų viename vaizdo taške raiška yra pakankama, kad nuotraukose būtų galima pamatyti asteroido paviršiuje galbūt esančius kraterius ar didelius luitus.  Antžeminėmis stebėjimo priemonėmis surinkti duomenys turėtų padėti atskleisti šio asteroido medžiagos cheminę sandarą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)