Krokodilai Amerikoje atsidūrė perplaukę Atlanto vandenyną  (8)

Prieš milijonus metų iki vikingų vizito į Ameriką, tūkstančius kilometrų vandenyno perkirto kolonizatoriai krokodilai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia išvada padaryta po plačiausios Crocodylus genties evoliucijos studijos, į kurią buvo įtrauktos visos (išskyrus vieną) iki šiol gyvuojančios krokodilų rūšys, rašo „NewScientist“. Fordhamo universiteto Niujorke tyrėja Evon Hekkala su kolegomis analizavo vienuolikos rūšių mitochondrinio DNR sekas, aštuonios iš kurių iki šiol nebuvo sudarytos.

Analizė atskleidė, jog keturios amerikinės rūšys labiausiai giminingos Nilo krokodilams, gyvenantiems Rytų Afrikoje, ir nuo jų atsiskyrė maždaug prieš 7 mln. metų – daug vėliau, nei Afrika ir Pietų Amerika ėmė tolti viena nuo kitos prieš 130 mln. metų. Prieš 7 mln. metų tarp dviejų žemynų jau buvo apie 2,8 tūkst. kilometrų vandens.

Paleontologai jau ilgai įtarė, kad krokodilai perplaukė Atlantą, tačiau E. Hekkalos išvados yra „rimtas įrodymas, paremiantis tokią mintį“, teigia Christopherios Brochu's iš Ajovos universiteto. Krokodilai toleruoja druskingą vandenį ir be maisto gali ištverti iki šešių mėnesių. Dar daugiau – patelės gyvybingą spermą savyje gali nešiotis keletą mėnesių po poravimosi, o tai reiškia, jog Atlantą galėjo perplaukti patelė, palikuonių susilaukusi jau kitame žemyne. Nepanašu, jog vienintelis toks įvykis būtų tapęs krokodilų Amerikoje pradžia, tačiau E. Hekkala nurodo, jog daugiau gyvūnų galėjo pasimesti palei Afrikos krantus, iš kur juos atnešė srovės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)