Gegutės priverstos nuolat tobulinti kiaušinių „klastotes“  (5)

Gegutėms reikia vis tobulinti savus kiaušinių „klastojimo“ sugebėjimus, nes paukščiai, kurių lizduose perėtis paliekami gegužiukai, ima tiksliau atskirti svetimus kiaušinius nuo savų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegutės savo kiaušinius deda į kitų paukščių lizdus. Kad nebūtų atpažinti ir išstumti, jie turi atkartoti tikrųjų lizdo šeimininkų kiaušinių spalvą bei raštą. Dabar tyrėjai sukūrė modelį, leidžiantį „matyti paukščio akimis“ ir išsiaiškinti, kaip lizdo šeimininkai regi įsibrovėlės paliktas kiaušinių „klastotes“, praneša „BBC Earth“. Ši studija atskleidė „evoliucines maskavimo ir demaskavimo varžybas“, kuriose nuolat dalyvauja gegutės: joms išvystant geresnius gebėjimus imituoti, kiti paukščiai gerina sugebėjimus tokias kopijas atpažinti. Mary Cassie Stoddard iš Kembridžo universiteto Zoologijos departamento su kolegomis atlikto tyrimo rezultatus publikuoja žurnale „Evoliucija“ („Evolution“). Ankstesni kiaušinių lukštų raštų tyrimai buvo atliekami skirtumus ir panašumus vertinant žmogaus akimi. „Tačiau paukščiai geriau mato spalvas nei žmonės – jie skiria platesnį spalvų spektrą“, - aiškina M. Stoddard. Tyrėjų grupė pasinaudojo spektroskopijos metodu, kad išmatuotų kiekį šviesos, atspindimos nuo skirtingų spalvų lukštų. Gautus įverčius jie pavertė modeliu, perteikiančiu, kokį kiaušinių vaizdą regi paukščiai. Neseniai atlikto tyrimo metu buvo aptikta, kad kiaušinių atpažinimas yra grindžiamas jų išvaizdos savybėmis – vizualiai įvertinę, paukščiai atmeta apie 40 proc. svetimų kiaušinių. Kad procesą išsiaiškintų išsamiau, M. C. Stoddard komanda ištyrė 248 lizdus, kuriuose savo kiaušinius paliko gegutės. Atėjus perėjimo metui, gegutės ieško vadinamųjų „tikslinių“ šeimininkų, į kurių lizdus galėtų dėti kiaušinius. Pavyzdžiui, gegutė, savuosius kiaušinius paliekanti dūminės raudonuodegės lizde, deda melsvą kiaušinį, kuris žmogaus akimi atrodo identiškas „originalams“, bet šeimininkai jį vis tiek dažnai atpažįsta ir išstumia. Mokslininkai mano, kad gegutės buvo priverstos išvystyti tokius aukštus dedamų kiaušinių lukštų imitavimo sugebėjimus, nes raudonuodegės evoliucionuodamos puikiai išmoko atskirti svetimus kiaušinius. Tuo metu į erškėtžvirblio lizdą nusitaikiusi gegutė deda baltą kiaušinį rudais taškais, kuris nuo melsvų šeimininko kiaušinių skiriasi pastebimai. Nepaisant tokio akivaizdaus spalvų nesutapimo, erškėtžvirbliai svetimą kiaušinį prisiima ir peri.

Toks erškėtžvirblio bei kai kurių kitų paukščių patiklumas nuolat trikdo biologus. Tyrimą atlikę mokslininkai mano, jog „naivūs“ lizdų šeimininkai, tokie kaip erškėtžvirblis, yra ankstyvose evoliucijos stadijose ir „prisiima svetimus kiaušinius, nes dar neišvystė gynybinių mechanizmų prieš parazitavimą“.

Kita teorija teigia, jog gegutės kiaušinių toleravimas kai kurioms rūšims gali būti geriausia strategija – jei kurios nors rūšies paukščių lizduose gegutė lankosi retai, paukščiai labiau rizikuotų išmesti savus kiaušinius, o ne svetimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (5)