Patvirtinta: katės – didžiausi paukščių priešai  (15)

Nors visuomenė nerimauja dėl pavojų paukščiams keliančių vėjo turbinų, naujas tyrimas rodo, kad daug didesnę grėsmę sparnuočiams kelia katės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pilkųjų amerikinių strazdų jauniklių mirtingumą Vašingtono priemiesčiuose ištyrę mokslininkai nustatė, kad pagrindiniai šių paukščių žudikai yra būtent katės, praneša „The New York Times“. Beveik 80 proc. paukščių pražudė plėšrūnai, o katės buvo atsakingos už 47 proc. visų šių žūčių, tvirtina Smitsonijaus instituto ir Towsono universiteto Merilende tyrėjai. Ypač daug paukščių žūsta tuose rajonuose, kur didelės kačių populiacijos.

Anot mokslininkų, kuriems sparnuočius stebėti padėjo radijo siųstuvai, plėšrūnai kai kuriose vietovėse kelia tokią grėsmę, jog nauja amerikinių strazdų karta nesugebėdavo kompensuoti ankstesniajai padarytos žalos. Tai pirmasis mokslinis tyrimas, kuriame skaičiuota, dėl kokios dalies jauniklių paukščių žūčių kaltos katės.

„Katės smarkiai pirmauja lyginant su kitomis paukščiams kylančiomis grėsmėmis. Jos – grėsminga jėga, išstumianti vietines rūšis“, – kalbėjo vienas tyrimo autorių Peteris Marra iš Smithsonijaus gamtosaugos biologijos instituto.

Amerikos paukščių apsaugos tarnyba skaičiuoja, kad kasmet katės pražudo iki 500 mln. paukščių – maždaug pusė šių sparnuočių tampa naminių, o likusi pusė – laukinių kačių grobiu.

„Manau, dabar galėsime liautis menkinti ir banalinti tą poveikį, kurį lauke būnančios katės daro aplinkai, ir pradėsime spręsti rimtą kačių plėšrumo problemą“, – teigė tarnybos atstovas Darinas Schroederis.

Palyginimui, Jungtinių Valstijų Žuvų ir laukinės gamtos tarnybos duomenimis, vėjo turbinos kasmet pražudo 440 tūkst. paukščių, nors manoma, kad iki 2030 metų šis skaičius viršys milijoną, mat dėl augančios paklausos vėjo jėgainių parkai nuolat auga.

Amerikos paukščių apsaugos tarnyba iš esmės pritaria vėjo energetikos plėtrai, tačiau tvirtina, kad statant vėjo jėgaines reikia laikytis tam tikros tvarkos, pavyzdžiui, užtikrinti, kad jos nepatektų į didžiuosius migracijos takus ar netrikdytų ramybės veisimosi vietose, o jų elektros laidai turėtų būti tiesiami po žeme, kad paukščiai į juos neatsitrenktų.

„Vėjas yra gerai, tačiau turime būti atsargūs spręsdami, kaip ir kur statyti turbinas“, – kalbėjo P. Marra, taip pat tiriantis, kokią grėsmę paukščiams kelia klimato pokyčiai ir gyvenamų vietovių praradimas. Anot jo, vis dėl to pagrindinė visų paukščių, ne tik jauniklių, žūties priežastis yra susidūrimai su pastatais, langais ir bokštais. Tik po to seka plėšrūnai.

Tačiau vėjo turbinos dažniausiai sukelia didesnį žmonių pasipiktinimą nei katės, pastebi Amerikos paukščių apsaugos tarnybos viceprezidentas Gavinas Shire`as. „Mintis apie žmogaus sukurtą mašiną, per pusę perpjaunančią paukštį, sukelia intuityvią reakciją, o mintis apie plėšrūną su grobiu nasruose – na, tai matėme laidose apie gamtą. Žmonės mano, kad katėms medžioti paukščius yra normalu“, – kalbėjo jis.

Naminės katės Šiaurės Amerikoje paplito kartu su kolonistais iš Europos. Jos laikomos invazine rūšimi, turinčia mažai natūralių priešų jų skaičiui reguliuoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)