TKS astronautai išbandė naujus fizinius pratimus darbui atvirame kosmose (Video)  (0)

Du Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulos nariai šį trečiadienį išėjo į atvirą kosmosą, išmėginę naujus fizinius pratimus, turinčius padėti išvengti dekompresijos ligos ir taupyti deguonį, pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abu astronautai prieš šią misiją atliko naują lengvą mankštą. Šie pratimai turi padėti apsaugoti nuo dekompresijos ligos, kurią Žemėje patiria akvalangininkai, per greitai kylantys iš didelio gylio.

Kai oru kvėpuojama esant dideliam slėgiui, kraujyje ir kūno audiniuose labai padaugėja azoto, kuris sudaro ~80 % oro, koncentracija. Šis ištirpęs azotas, jei slėgis sumažėja per staigiai, organizme vėl gali virsti dujomis. Tai sukelia kesoninę (dekompresijos) ligą. Narui per greitai iškilus iš 14 m gylio, azotas iš kraujo nepasišalina įprastu būdu – per plaučius; kraujagyslėse susidaro burbuliukų, trikdančių kraujo cirkuliavimą - kai kuriais atvejais tai gali sukelti paralyžių ir mirtį. Vengdami kesoninės ligos, narai kyla į paviršių ne iš karto, o sustodami tam tikrame gylyje. Jei to padaryti negalima, iškilęs naras skubiai uždaromas į dekompresijos kamerą, kurioje slėgis po truputį mažinamas.

Su šia problema susiduria ir atvirame kosmose dirbantys astronautai. Kvėpavimo ir lengvos fizinės apkrovos pratimai, oficialiai vadinami išankstine mankštos ir kvėpavimo procedūra skafandre, turi padėti pašalinti iš astronautų kraujo didžiąją dalį azoto. Prieš ankstesnius 70 išėjimų į atvirą kosmosą įgulos nariai naktį praleisdavo oro šliuze, kuriame palaikomas mažesnis atmosferos slėgis (0,7 baro) negu kitose TKS patalpose (0,97 baro). Skafandruose oro slėgis tesiekia 0,28 baro.

Naujoji procedūra turi padėti taupyti deguonį orbitinėje stotyje, o šios pastangos taps ypač svarbios vėliau šiais metais užbaigus NASA daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programą, kai atsargos į TKS bus skraidinamos tik Rusijos kosminiais laivais.

Šis astronautų išėjimas į atvirą kosmosą buvo trečias iš keturių, suplanuotų per paskutinę JAV erdvėlaivio "Endeavour" misiją. Apie astronautų darbus atvirame kosmose galite pasžiūrėti šiame video siužete:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: