Gravitacijos poveikis imituojamas elektriniu smegenų stimuliatoriumi  (6)

Labai nedaug žmonių savo kailiu yra patyrę, ką tai reiškia sugrįžti į Žemės gravitaciją po, tarkime, metus trukusio gyvenimo mikrogravitacijos sąlygomis. Tačiau nauja Nacionalinio kosminės biomedicinos instituto sukurta sistema gali saugiai sukelti praktiškai bet kokias grįžtant iš kosmoso patiriamas mobilumo ir sensorines problemas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus judėjimą ir jutimus sutrikdančios problemos, kad ir kokios jos nemalonios, pasireiškia daugumoje kosminių skrydžių - tiek pakilimo, tiek nusileidimo metu. Tačiau šias problemas imituoti apmokymų metu yra palyginti sudėtinga. Žinoma, galima naudoti perkrovas imituojančius mechanizmus, tačiau kaip atkurti ilgalaikio mikrogravitacijos poveikio sukurtus nesklandumus?

Šiuo tikslu JAV Nacionalinio kosminės biomedicinos institutas (NSBRI) sukūrė galvaninį vestibiuliarinį simuliatorių (angl. Galvanic Vestibular Stimulator  - GVS). Šis įrenginys perduoda elektrinius impulsus į žmogaus nervų sistemą ir taip sukelia regos problemas, sąmyšį, pusiausvyros sutrikimus ir panašiai. Paprastai  visos šios problemos pasireiškia tada, kai pilotas bando nutupdyti daugkartinio naudojimo erdvėlaivį.

GVS sistemoje naudojami specialūs elektrodai, kurie yra tvirtinami už žmogaus ausies. Jais į vestibiuliarinį nervą siunčiamos trumpos elektros iškrovos, sukeliančios organizmo sensorinės ir motorinės sistemos nesuderinamumus. Tokie sutrikimai būdingi iš mikrogravitacijos sąlygų į normalią gravitaciją grįžtantiems astronautams. GVS idėja nėra nauja, tačiau pats naujausias jo modelis tapo ne tik mobilus, bet ir daug patogesnis naudoti. Be to, sistemos kūrėjai jau yra atlikę gausybę įvairių bandymų, kurie ne tik patvirtino įrangos tinkamumą naudoti imituojant astronautų grįžimą į Žemę, bet ir padėjo GVS naudotojams sukurti geresnius imitacinius testus.

Įvertinant tai, kad apie 20 procentų visų daugkartinio naudojimo erdvėlaivių nusileidimų vienais ar kitais parametrais pažeidžia optimalų nusileidimo režimą (pavyzdžiui, nepasiekiamas reikiamas nusileidimo greitis), GVS naudojimas gali tapti įprastiniu pilotų-astronautų treniruočių įrankiu, leidžiančiu priprasti prie organizmą ir sąmonę veikiančių perkrovų. GVS taip pat potencialiai gali padėti apmokyti pilotus naudotis naujesnės kartos erdvėlaiviais (ypač kai "Shuttle" programos pabaiga artėja labai sparčiai) arba įveikti sudėtingus scenarijus, tokius kaip nusileidimas Marse po ilgą laiką trukusios kosminės kelionės. Be to, įrangą galima panaudoti ir Žemėje naudojamų lėktuvų pilotams treniruoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)