Naudingi patarimai: kaip išvengti parazitinės ligos echinokokozės?  (4)

Lietuvoje stebimas sergamumo echinokokoze augimas, o gyventojams trūksta žinių apie šios ligos profilaktiką, teigia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Centro duomenimis, Lietuvoje 2001–2010 metais užregistruoti 158 šios sunkios parazitinės ligos, kuria dažniausiai užsikrečiama per gyvūnų išmatas, atvejai.

2001–2003 metais buvo registruojami pavieniai atvejai (2-4 per metus), o 2004–2010 metais šios ligos atvejų skaičius žymiai išaugo: 2009-aisiais registruoti 36 susirgimai. Sergamumo echinokokoze rodiklis išaugo nuo 0,02 atvejo iki 1,07, tenkančio 100 tūkst. gyventojų.

„Didesnis sergamumo echinokokoze rodiklis registruojamas kaimo vietovėse, nes pagrindiniai infekcijos platintojai yra rudosios lapės, šunys, katės“, – sako ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė.

„Lapės mėgsta žymėti teritorijas išmatomis, o echinokokozės sukėlėjai išlieka gyvybingi net dvejus metus. Todėl negalima valgyti neplautų braškių uogaujant lysvėje, sode nuo žemės pakeltą obuolį reikia ne nusitrinti į rankovę, bet nusiplauti“, – įspėjo A. Bartulienė.

Echinokokozė yra zoonozinė liga, kurią sukelia parazitiniai kirminai – echinokokas ir alveokokas. Parazito vystymuisi reikalingi du šeimininkai. Galutinio šeimininko organizme vystosi suaugęs kaspinuotis, tarpinio šeimininko – lervinės formos – parazito cistos. Žmogaus organizme parazituoja lervinė stadija, susiformuoja parazitinė cista ar navikas. Galutiniai šeimininkai yra šunys, vilkai, šakalai, lapės, rečiau katės. Jie užsikrečia suėsdami negyvų tarpinių šeimininkų organus su echinokokinėmis pūslėmis. Vėliau jų organizme vystosi ir auga kaspinuotis, kuris į aplinka su išmatomis išskiria subrendusius, atsparius įvairioms aplinkos sąlygoms, kiaušinius.

„Tai iš tiesų sudėtinga problema, – aiškino Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Natalija Abramova, – tai, kas liko ant žolės nutirpus sniegui, baugina visus gyventojus, ypač medikus“. Šios ligos užkratu gali būti netvarkomos vaikų smėlio dėžės, esančios prie gyvenamųjų namų, darželių teritorijoje. Ant dygstančios žolės apstu įvairiausių žmogaus parazitinių kirmėlių kiaušinių, kurie neretai prilimpa prie žmonių avalynės ar naminių gyvūnų kojų, taip pat jų kailis gali būti aplipęs echinokoko kiaušiniais ir šitaip patekti į gyvenamąsias patalpas. Žmogus gali užsikrėsti nesilaikydamas asmens higienos, per neplautas daržoves, uogas.

„Ligos eiga dažnai daug metų būna besimptomė, – sakė N. Abramova, – ligos požymiai priklauso nuo cistų skaičiaus ir lokalizacijos. Cistų randama kepenyse, plaučiuose, rečiau inkstuose, galvos smegenyse, kauluose. Bendri simptomai – silpnumas, pykinimas, padidėjęs prakaitavimas, gali kristi svoris. Kepenų echinokokozei būdingas sunkumo jausmas, skausmas po dešiniuoju šonkaulių lanku, gali išsivystyti gelta, plaučių – krūtinės skausmas, kosulys, dusulys, atsikosėjimas krauju. Negydoma alveokokozė gali būti mirtina“.

Echinokokoze gali susirgti kiekvienas suaugęs žmogus ir vaikas, jei nesilaikys asmens higienos. Viena paprasčiausių ir efektyviausių profilaktinių priemonių, siekiant apsisaugoti nuo užsikrėtimo parazitais, yra dažnai plauti rankas po darbo darže, paglosčius katę ar šunį, grįžus iš miško, saugoti maisto produktus nuo musių, tarakonų ir kitų parazitų. Būtina plauti visas daržoves, vaisius, žoles, uogas, net ir tas, kurios auga jūsų asmeniniame darže. Negerti vandens iš atvirų vandens telkinių, neleisti vaikams žaisti su nepažįstamais gyvūnais, nešerti naminių gyvūnų veterinarijos tarnyboje nepatikrinta ir termiškai neapdorota skerdiena. Sergančio gyvūno skerdiena turi būti neprieinama naminiams gyvūnams (saugiai užkasta ar sudeginta). Taip pat labai svarbu kasmet naminiams gyvūnams duoti antihelmintinių preparatų, jau yra specialių lašų pavidalo vaistų, kurių poveikis jūsų augintiniui tęsiasi visus metus.

Savarankiškai patiems gerti vaistų nuo parazitinių kirmėlių negalima – tai turi įvertinti ir skirti gydymą tik šeimos gydytojas. Vaikus, kurie tarsi be priežasties tampa nevalgūs, apatiški ar skundžiasi priepuoliniais skausmais, būtina vesti pas gydytoją ir atlikti tam tikrus tyrimus dėl kirmėlinių ligų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(5)
(0)
(4)

Komentarai (4)