Britų laboratorijose slapta sukurta 150 žmogaus ir gyvūno hibridų  (61)

Vien Jungtinės Karalystės laboratorijose per pastaruosius trejus metus sukurta daugiau nei 150 žmogaus ir gyvūno hibrido embrionų, skelbia dailymail.co.uk. Hibridai buvo kuriami slapčia, mokslininkai juos kūrė tikėdamiesi tirti įvairiausių ligų gydymo galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši informacija paaiškėjo praėjus vos dienai po to, kai mokslininkų komitetas įspėjo dėl košmariško „Beždžionių planetos“ scenarijaus, pagal kurį žmogaus ir gyvūno hibridai imasi kurti savo tvarką.

„Daily Mail“ duomenimis, nuo 2008 metų, kai buvo priimtas Žmogaus apvaisinimo embriologijos įstatymas, Jungtinėje Karalystėje sukurti 155 „pripažinti“ embrionai su žmogaus ir gyvūno genetine medžiaga.

Įstatymas legalizavo įvairių hibridų kūrimą, taip pat – gyvūnų kiaušialąsčių apvaisinimą žmogaus sperma, žmogaus ląstelės branduolio implantavimą į „tuščią“ kitos rūšies ląstelę ir „chimeras“, kuomet žmogaus ląstelės yra įmaišomos į gyvūno embrioną.

Mokslininkai tvirtina, kad šiais metodais galima būtų kurti embrionines kamienines ląsteles, kurias vėliau galima būtų panaudoti daugelio šiuo metu nepagydomų ligų gydymui.

Įstatymui įsigaliojus, licenciją vykdyti tyrimus gavo trys Jungtinės Karalystės laboratorijos – Londono King's College, Newcastle'o ir Warwick'o universitetai. Dėl finansavimo stokos dabar visos laboratorijos nutraukė hibridinių embrionų kūrimą, tačiau mokslininkai mano, kad ateityje bus vykdoma daugiau tokių darbų.

Tokius skaičius gavęs Jungtinės Karalystės Lordų rūmų nepriklausomas recenzentas Lordas Altonas sakė: „Parlamente kalbėjau prieš žmogaus-gyvūno hibridų kūrimo principą. Joks pasisakęs mokslininkas negalėjo pateikti aiškių šio metodo taikymo gydymui pateisinimų. Etiškai tai niekada negali būti pateisinama. Tai yra groteskiškas išsidirbinėjimas. Visais atvejais mokslininkai sakydavo: jei tik leisite mums tą ar aną, atrasime visų žmonijai žinomų ligų gydymo būdus. Tai yra emocinis šantažas. Iš 80 gydymo būdų, kuriuose taikomos kamieninės ląstelės, nė viename nenaudojamos embrioninės ląstelės – visais atvejais naudojamos vien suaugusiųjų kamieninės ląstelės. Moraliniu ir etiniu pagrindu tai yra nepateisinama; moksliniu ir medicininiu – taip pat“.

Tuo tarpu Medicinos tyrimų tarybos Nacionalinio medicinos tyrimų instituto profesorius Robinas Lovell-Badge'as sakė, kad mokslininkai žmogaus-gyvūno embriono kūrimo moralinės problemos neima giliai į širdį, nes pagal įstatymą tokių eksperimentų rezultatai turi būti sunaikinti per 14 dienų.

„Šie eksperimentai atliekami dėl to, kad norima geriau suprasti ankstyvąją žmogaus raidą ir rasti būdų gydyti rimtas ligas, o kaip mokslininkas aš jaučiu, kad egzistuoja moralinis imperatyvas vykdyti šiuos tyrimus. Kol tyrimai pakankamai kontroliuojami – kaip mūsų šalyje – turėtume didžiuotis tokiais tyrimais“, – sakė mokslininkas.

Žmogaus-gyvūno hibridai kuriami ir kitose valstybėse, kur tokią veiklą reglamentuojami įstatymai yra švelnesni arba jų apskritai nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai (61)