Mokslininkas: netrukus gyvensime Marse  (9)

Nors, sumažinus finansavimą, NASA organizacijai misija į Marsą atrodo kaip tolima svajonė, tačiau prieštaringai vertinamas JAV mokslininkas Craigas Venteris pareiškė, kad mes esame ant didelio proveržio slenksčio, ir žmonės jau visai greitai galės įsikurti Raudonojoje planetoje, praneša „Daily Mail“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

C. Venteris pernai apstulbino mokslo bendruomenę pareikšdamas, kad jam pavyko sukurti pirmąjį pasaulyje sintetinį organizmą. Dabar jo komanda kuria dirbtines ląsteles, kurios augtų vartodamos anglies dvideginį. Jo manymu, tai gali paskatinti žmones įsikurti Raudonojoje planetoje.

Dirbtiniai organizmai turės didelį poveikį Žemei, kur jie gali būti potencialiai naudojami klimato kaitos sustabdymui ir padėti išmaitinti populiaciją, kuri greitai viršys septynis milijardus.

„Mūsų ir visuomenės sąrašo pirmoje vietoje yra maisto ir kuro gamyba“, – pasakė dr. C. Venteris auditorijai San Franciske.

Jis pareiškė, kad technologija taip pat gali būti panaudota, siekiant sukurti naują civilizaciją Marse, nes 95 proc. šios planetos atmosferos sudaro anglies dvideginis, praneša Space.com.

„Šie procesai leis anglies dvideginio aplinkoje pasigaminti beveik viską, ko ten gali prireikti“, – pasakė dr. C. Venteris.

Kitamanis biologas ir milijardierius verslininkas, kuris kapitalą užsidirbo remdamas pelningas tyrimų kompanijas, dirbtines gyvybės formas sukūrė, į bakterijos ląstelę implantavęs susintetintą DNR. Ląstelė su dirbtine DNR ėmė augti ir dalytis, tad susiformavo nematyta gyvybės forma, kuri buvo pavadinta „Synthia“.

Vieni ekspertai naująjį tyrimą pavadino „lemiamu momentu biologijos istorijoje“, o kiti sukritikavo jį kaip „šūvį tamsoje“, sukeliantį didelę riziką.

Tačiau kritika dr. C. Venterio netrikdo, jis sako, kad jo komanda toliau dirba su genų inžinerijos sukurtomis dirbtinėmis ląstelėmis, ir naudodami anglies dvideginį, mokslininkai tikisi sukurti maisto produktus, kurą ir plastiką.

Galiausiai gali būti įkurtos bakterijų gamyklos, kuriose būtų gaminami dirbtiniai organizmai, skirti konkretiems tikslams.

Dr. C. Venterio kompanija „Synthetic Genomics“, bendradarbiaudama su „ExxonMobil“ šiuo metu bando sukurti sintetinius dumblius, kurie būtų naudojami kaip pigus ir veiksmingas biokuras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)