JAV palydovas gali nukristi netoli Maskvos?  (2)

Po dviejų savaičių, rugsėjo 17 dieną, į Žemę gali nukristi šešias tonas sveriančio JAV palydovo UARS, į orbitą paleisto 1991 metais, liekanos. Aparatas jau nebevaldomas, skelbia Šiaurės Amerikos oro erdvės gynybos štabas (NORAD). Į teritoriją, kur galėtų nukristi JAV palydovas, įeina ir Maskva.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, specialistai ramina, kad tokia galimybė – „labai menka“, praneša „Kommersant“. Prieš 20 metų aukštesniųjų atmosferos sluoksnių tyrimo palydovas (UARS) buvo paleistas erdvėlaivio „Discovery“ ir nuo to laiko sėkmingai dirbo maždaug 600 kilometrų aukštyje. Pagrindinė šio palydovo užduotis buvo tirti aukštesniuosius atmosferos sluoksnius, o ypač – ozono skylių susidarymo procesus. Šis erdvėlaivis sveria daugiau kaip 6 tonas, jo ilgis – 10,7 metro. JAV klasifikacijoje jam suteiktas 217021 numeris, o tarptautinėje - 1991-063B.

NASA nusprendė šio palydovo daugiau nebeeksploatuoti. Nors NASA metinis biudžetas turbūt didžiausias pasaulyje, pagrindine tokio sprendimo priežastimi specialistai įvardija lėšų trūkumą: kasmet UARS programai išleidžiama daugiau kaip 10 mln. JAV dolerių (23,82 mln. Lt).

NASA specialistai palydovą iš orbitos nuleisti siūlė su vienu iš turimų erdvėlaivių, tačiau praktiškai ši idėja taip ir nebuvo įgyvendinta. Be to, palydovo darbą sutrikdė susidūrimas su nenustatytu objektu. Po išsamios analizės, kurią atliko JAV kosminių aparatų ir inovacijų centras, ekspertas Thomasas Kelso padarė išvadą, jog UARS greičiausiai buvo pažeistas per susidūrimą su sovietų laikų palydovo „Kosmos-1275“ detale. Manoma, kad „Kosmos-1275“ 1981 metais susidūrė su kosmoso šiukšlėmis.

Šiuo metu JAV palydovo liekanos juda 56,96 laipsnių trajektorija, artėja prie Žemės.

„Kadangi palydovas juda 57 laipsnių trajektorija, jo liekanos gali pabirti labai didelėje teritorijoje – nuo 57 laipsnių šiaurės platumos iki 57 laipsnių pietų platumos“, - ITAR TASS naujienų agentūrai pranešė Rusijos ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)