Dešimt sausiausių planetos kampelių, 2 dalis  (0)

Atėjus rudeniui, vis dažniau verkšlename, kad, štai, blogas oras, apsiniaukę, lyja… Tačiau, ko gero, gerai tik ten, kur nėra mūsų. Įdomu, kuris iš mūsų nuoširdžiai apsidžiaugtų, jei nuo šiol tektų gyventi ne šalyje, kurios net ir pavadinimas kai kuriais atvejais kildinamas nuo žodžio „lietus“, o, pavyzdžiui, viename iš sausiausių planetos kampelių? Ten taip sausa, kad net sunku įsivaizduoti: kai kuriuose planetos užkampiuose nė lašo lietaus nėra iškritę jau milijonus metų. Nebloga proga su jais susipažinti iš arčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

7. Vadi Halfa (Wadi Halfa), Sudanas

Kritulių vidurkis – 2,45 mm per metus Mirtina sausra vidury Sacharos. Tačiau ir čia gyvena žmonės. Neišpasakytai sausas ir karštas subtropinių aukštumų oras pasmerkė šią planetos teritoriją dykumos lemčiai.

6. Ika (Ica), Peru

Kritulių vidurkis – 2,29 mm per metus Į pietus nuo sostinės Limos, greta Atakamos dykumos stūkso Ika. Sausas ir dulkėtas regionas toks buvo ne visada. 2007 m. mokslininkai rado čia kadaise gyvenusių 1,2 metro ūgio pingvinų liekanų. Sausutėlis oras – ideali aplinkybė mumifikacijos procesams, mat bioaudinių irimui būtina drėgmė. Tad jei kokią vėjelis atpustytų, nustebti nederėtų. Tokias vietas bemeilytų pasirinkti ne tik mumijos, bet ir astmos kamuojami žmonės. Jų teigimu, astmos simptomai sausame ore pasireiškia gerokai rečiau ir silpniau.

5. Lukzoras (Luxor), Egiptas

Kritulių vidurkis – 0,862 mm per metus Lukzoras – ne tik vieta, kurioje apstu istorinių relikvijų. Čia dar ir beprotiškai sausa. Vadinamuoju „vėsiuoju“ metų periodu karštas vėjas chamsinas (khamsin) neretai pučia iš vakarų pusėje plytinčios Sacharos dykumos ir atneša smėlio audrų debesis. Smėlio audros čia gali tęstis net keletą parų. Bet labiausiai žudantis tokių vėtrų dalykas – 150 km/h greičiu skriejančios smiltelės, kaitros pojūtį padidinančios visais 20ºC. Pasakojama, jei čia kada ir pradeda krapnoti lietus, lašai kaitroje išgaruoja nė nepasiekę žemės.

Pirma dalis <<   Antra dalis   >> Trečia (paskutinė) dalis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)