Superhidrofobinė medžiaga idealiai apsaugos rūbus ir batus nuo drėgmės (Video)  (7)

Netolimoje ateityje galėsime visai pamiršti apie peršlapusius batus ar rūbus. JAV įsikūrusi „Ross Nanotechnology“ kompanija sukūrė superhidrofobinę medžiagą „NeverWet“. Ja apipurškus bet kokį paviršių, šis tampa itin atsparus vandeniui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip paviršius apsaugomas nuo vandens įsiskverbimo? Tam reiktų prisiminti chemiją – vanduo yra polinė medžiaga, linkusi sudaryti vandenilinius ryšius su polinėmis molekulėmis. Dėl to vienos H₂O molekulės deguonies atomas gali pritraukti kitos molekulės vandenilio atomą: taip atsiranda vandenilinė jungtis ir padidėja bendra jungties energija. Tačiau vandenilinė jungtis gali būti sudaroma ne tik su kita vandens molekule, bet ir su kitomis hidrofilinėmis molekulėmis – taip vyksta įvairių medžiagų tirpimas vandenyje. Panašiu būdu vyksta ir vandens įsigėrimas į medžiagą.

Visai kitoks efektas vyksta vandeniui susidūrus su hidrofobinėmis molekulėmis – dėl jų nepolinės prigimties jos tiesiog išstumiamos iš vandens molekulių ir kitų hidrofilinių molekulių bei jonų sistemos ir sudaro atskirus telkinius. Šito stūmimo atstojamoji jėga vadinama hidrofobine sąveika.

„NeverWet“ apipurkšti paviršiai turi didelę hidrofobinę sąveiką. Pirmoji gamtoje aptikta superhidrofobine medžiaga buvo lotoso žiedas, todėl ši sąveika pavadinta „lotoso efektu“.

Šiuo metu produktas dar nėra pardavinėjamas. Gamintojas žada jį rinkai pristatyti 2012 m. viduryje. Teigiama, kad „NeverWet“ medžiaga yra visiškai ekologiška ir negadins apipurškiamo paviršiaus. Žinoma, šiems teiginiams įrodyti dar reikės daugybės metų bandymų ir eksperimentų – kažkada ir plastikas buvo vadinamas ekologiška medžiaga, galėsiančia išgelbėti naikinamus miškus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Paulius Paulaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)