Skeptikai: nėra jokio požymio, kad neutrinai tikrai viršijo šviesos greitį  (7)

Įdomi istorija apie šviesos greitį viršijusius neutrinus toliau kaitina fizikų kraują ir aštrina diskusijas. Šį kartą pristatome skeptikų požiūrį, kodėl neutrinai niekaip negalėjo skrieti greičiau nei šviesos greitis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog praeitą savaitę paskelbti duomenys apie pakartotiną OPERA eksperimentą vėl sužadino naują diskusijų audrą – matavimų duomenys kaip ir pirmą kartą rodė tą patį – neutrinai skriejo greičiau už šviesą. Jei tai būtų pripažinta kaip mokslinis faktas, susvyruotų jau šimtmetį nepajudinami reliatyvumo teorijos pamatai. Tad reikalas rimtas, todėl fizikai labai nuodugniai ėmė gilintis į eksperimentą ir jo rezultatus.

Reikia pažymėti, jog eksperimento rezultatų skeptikų niekada netrūko – šviesos greičio viršijimas atrodo pernelyg fantastiškai, kad šiuo teiginiu būtų labai lengva patikėti. Vienas iš tokių skeptikų, Nobelio premijos laureatas Sheldon Glashow kartu su savo kolega dar prieš antrąjį OPERA eksperimentą žurnale „Physical Review Letters“ publikavo straipsnį apie tai, jog dalelės, skriejančios didesniu nei šviesos greičiu, turėtų prarasti dalį savo energijos ir suskilti į smulkesnes daleles. Galiausiai tokie procesai privestų prie to, kad dalelės greitis sumažėtų iki šviesos greičio, tačiau jos energija jau būtų žymiai mažesnė nei pradiniu starto momentu.

Pakartotino OPERA eksperimento metu Sheldon Glashow dirbo prie projekto ICARUS, kuris vykdomas toje pačioje Italijos Gran Sasso laboratorijoje kaip ir eksperimentas OPERA. Prie ICARUS eksperimento dirbę mokslininkai turėjo galimybę išmatuoti laboratoriją pasiekusių neutrinų energiją. Šį savaitgalį arxiv.org svetainėje publikuotame mokslininkų pirminiame straipsnio variante teigiama, jog finišo metu matuotų neutrinų energija yra lygiai tokia pati, kaip ir startinėje pozicijoje. O tai nebūtų įmanoma, jei neutrinai nors menkute dalele viršytų šviesos greitį.

Taigi, Sheldon Glashow išvada vienareikšmiška – neutrinai jokių būdu šviesos greičio neviršijo, o OPERA rezultatai tiesiog neįvertina kažkokios nežinomos matavimų paklaidos.

Deja, bet pateikti Sheldon Glashow rezultatai galutinių taškų ant „i“ nesudeda – galbūt šviesos greitis ir nebuvo viršytas, tačiau tam reikia arba surasti OPERA eksperimento paklaidos šaltinį, arba kitais eksperimentais įrodyti, jog šviesos greitis daugiau neviršijamas. Tad mokslo bendruomenė susidomėjusi laukia JAV Fermi laboratorijoje žadamo eksperimento pakartojimo. Panašų eksperimentą planuoja atlikti ir Japonijos mokslininkai.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: