„…nes astronautai ne žemuogėmis kvepia.“ Orbitinė skalbyklė  (2)

Gerai pagalvojus, na ir keisti gi žmonės tie kosmonautai ir astronautai. Iš gausaus pretendentų pulko į laimingųjų (?) gretas tinkamiausi kandidatai atrenkami pagal gausybę pageidautinų bruožų: proto aštrumą ir psichologinę pusiausvyrą, fizinį pasirengimą, fiziologinį atsparumą ir, žinoma, begalinį troškimą būti prisegtam viršum galingo kontroliuojamo sprogimo ir išsviestam į gyvybei totaliai priešišką terpę – kosmosą. Kaip ten bebūtų, egzistuoja ir dar vienas netikėtas bei ne pats maloniausias į orbitą kylančiųjų kasdienybės aspektas – kad ir kokie tinkami būtų, tačiau astronautai ir kosmonautai… nekvepia. Nes orbitoje jiems sudarytos dar ne visos pageidautinos higienos sąlygos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA po kelių dešimtmečių pagaliau susizgribo nesusipratimą ištaisyti ir pavedė Oregono valstijoje įsikūrusiai bendrovei „UMPQUA“ sukurti mažai energijos ir vandens naudojančios orbitinės skalbimo mašinos prototipą. Tokioje skalbyklėje kibirus prakaito ir kitų kūno skysčių sugėrusius apatinius rūbus galėtų išsiskalbti Tarptautinės Kosminės Stoties (TKS) gyventojai.

Toks sprendimas, ko gero, pakoreguos įprastinę instrukcijose numatytą tvarką, pagal kurią astronautai tuos pačius apatinius ir viršutinius rūbus privalo vilkėti tol, kol tai yra pakenčiama (apatiniai – 3-4 dienas, viršutiniai – keletą savaičių ar mėnesių). O „peržengus tokią ribą“, nešvarus apatinis trikotažas atiduodamas į naudotą „Progress“ kapsulę, kuri savo egzistenciją baigia tankiųjų atmosferos sluoksnių liepsnose (gal ir teisingas sprendimas, atsižvelgiant į tai, jog rūbai turėtų būti sunešiojami iki tokio laipsnio, jog „pramuštų“ net ir didžiausią slogą…). Daug švarių drabužių irgi neprisidėsi – 500 g „bagažo į orbitą mokestis“ svyruoja nuo 5 iki 10 tūkst. JAV dolerių…

Užsakyta orbitinė skalbimo mašina nebūtų „siauros specializacijos“ ir tiktų ne tik TKS, bet ir kitoms ateityje numatomoms kosminėms (taip pat ir ilgos trukmės) arba povandeninėms misijoms. Kas galėtų reikšti, jog vieną gražią dieną pirmuosius skalbinius iš centrifugos kažkas ištrauks ir Mėnulyje ar Marse…

Tačiau skystas vanduo nesvarumo būsenoje yra nemenkas iššūkis (ypač, kai aplinkui – tiek daug gyvybiškai svarbios jautrios aparatūros, kaip kad būtų TKS atveju). Tad UMPQUA projektuojama skalbyklė nešvarų trikotažą skalbs garų, oro ir mikrobangų režimu. Gamintojų tvirtinimu, taip išskalbti rūbai būna minkštesni nei juos išskalbus anksčiau išmėgintose mažai vandens reikalaujančiose vakuuminėse slėgio sistemose.

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)