Planuojama įrengti teleskopą Mėnulyje  (1)

30 mln. prizą laimėjusi kompanija „Moon Express“ planuoja Mėnulio paviršiuje įrengti nedidelį, nuotoliniu būdu valdomą teleskopą. „Šiuo prietaisu nesitikime pakeisti astronomijos analų. Ketiname pakeisti žmonių mąstymą“, – „Discovery News“ teigė „Moon Express“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Bobas Richardsas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijai atiteko „Google Lunar X“ prizas, kurio, kaip ir pirmtako „Ansari X“ prizo, tikslas – skatinti konkurenciją ir vystyti privataus sektoriaus kosmoso verslą. 10 mln. dolerių „Ansari X“ prizas, skirtas 2004 metais, dėmesį telkė į suborbitines kosmines keliones. Jis padėjo sukurti komercinę „SpaceShipOne“ prototipo versiją.

Dviejų žmonių pilotuojamas, šešis keleivius galintis gabenti „SpaceShipTwo“, priklausantis Richardo Bransono kompanijai „Virgin Galactic“, pirmajam bandomajam skrydžiui virš Žemės atmosferos turėtų pakilti 2012 metais. Jau beveik 500 žmonių užsisakė 200 tūkst. dolerių kainuojantį skrydį. O štai „Google Lunar X“ prizo tikslas – skatinti komercinį vystymąsi Mėnulyje.

„Google Lunar X“ prizas yra svarbi mūsų siekių dalis, tačiau mes užsibrėžėme siekti, kad „Moon Express“ sudarytų sąlygas verslumui Mėnulyje. Šie prizai būna prasmingi tik tuomet, jei jie padeda sukurti visiškai naujas industrijas“, – kalbėjo B. Richardsas.
Pirmojo skrydžio į Mėnulį metu „Moon Express“ ketina nuskraidinti kitų krovinių, tarp kurių – mažas Tarptautinei Mėnulio observatorijos asociacijai priklausantis teleskopas.

„Kai pasieki naują krantą, naujo kalno viršūnę, visų pirma apsižvalgai aplinkui. Tai būdas žmonėms pažvelgti ir pamatyti Žemę nuo mėnulio paviršiaus“, – sakė B. Richardsas.

Maždaug batų dėžės dydžio teleskopas taip pat bus naudojamas Paukščių tako galaktikos tyrimams.

„Šiais laikais žmonės retai pažvelgia į viršų, į mus supančias žvaigždes. Jie labiau susitelkę į kvadratinius ekranus, o ne į kosmoso, kuriame gyvename, didingumą. Norime emocingu būdu atkreipti žmonijos dėmesį į Mėnulio svarbą“, – teigė B. Richardsas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (1)