Likimo ironija: rusų palydovo „Meridian“ nuolaužos krito į Kosmonautų gatvę (Video)  (5)

Už maždaug 100 km nuo Novosibirsko esančio Ordinsko rajono Vogaicevo kaimo Kosmonautų g. 5a su žmona gyvenantį Andrejų Krivoručenką Energetikų dienos pavakare išgąsdino smarkus jų namą sudrebinęs trenksmas. Laukan išėjęs namo šeimininkas apstulbo pamatęs, jog jo namo stoge žioji maždaug 2 metrų pločio skylė, o viduje – maždaug 5 kg svorio metalinė skeveldra. Paaiškėjo, jog tai – naujausio iš nukritusių Rusijos palydovų („Meridian“) titaninė nuolauža.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog prieš pat Kalėdų šventes, gruodžio 23 d. Sibire nukrito iš Plesecko kosmodromo 16:08 Maskvos laiku pakilusi, tačiau į reikiamą orbitą ryšių palydovo „Meridian“ iškelti nesugebėjusi raketa „Sojuz“.

Po pramuštu stogu buvo rastas 50 centimetrų skersmens rutulys. „Kai po namą sudrebinusio smarkaus trenksmo užlipau į pastogę, negalėjau susigaudyti, kas nutiko, – Rusijos valstybinei televizijai pasakojo Kosmonautų g. 5a šeimininkas A. Krivoručenka. – Po to pamačiau didžiulę skylę stoge ir ant perdangos besivoliojantį metalinį objektą.“

Apie nukentėjusiuosius nepranešama. Radiaciniai matavimai parodė, jog radioaktyvios spinduliuotės normos įvykio vietoje nepažeistos. Ordinsko seniūnas Pavelas Ivarovskis agentūrai „Interfax“ pranešė, jog įvykio vietą apžiūrėjo ir nuolaužos padarytą žalą, kuri, kaip žadama, bus atlyginta, įvertino specialistai.

Vėlyvą pavakarę Ordinsko gatvelėmis vaikštinėję praeiviai pasakoja matę danguje išvydę ryškiai švytintį rutulį, o vienas iš praeivių tvirtina rutulį spėjęs nufotografuoti.

„Meridian“ nuolaužų aptikta dar trijuose Novosibirsko srities kaimeliuose. Pranešama, kad nuolaužos cheminio ar radiacinio pavojau nekelia.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ pranešė, jog palydovas nukrito dėl gedimo trečioje raketos „Sojuz“ pakopoje. Agentūros vadovas Vladimiras Popovkinas pripažino, jog dar viena katastrofa liudija apie Rusijos kosminę pramonę ištikusią krizę.

„Tai – labai nemalonu, – kalbėjo V. Popovkinas. – Manau, jog po šio įvykio bus padarytos rimtos organizacinės išvados, kurios lies ir mane patį.“

„Roskosmos“ vadovas dėl pastaruoju metu Rusijos kosmoso pramonę persekiojančių nesėkmių kaltino specialistų stoką, jaučiamą nuo pat Tarybų Sąjungos suirimo.

„Pagrindinė problema – personalo stoka. Žmonės palieka kosmoso pramonę, tačiau naujų į ją neįsilieja. Mums teks rasti išeitį iš šios situacijos. Ketiname dėmesį koncentruoti į jaunus žmones“, – sakė V. Popovkinas.

Vaizdo siužetas

Parengė Saulius Žukauskas,sauliuszukauskas01@gmail.com

(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)