Rusija įtaria kitas šalis kaišiojant pagalius į jos kosmoso programos ratus  (23)

Rusijos kosminės programos vadovas antradienį užsiminė, kad kažkurios užsienio šalys galimai kaltos dėl virtinės nesėkmių, ištikusių jo agentūra praeitais metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Agentūros „Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas sakė dienraščiui „Izvestija“ nesuprantantis, kodėl keletas startų žlugo būtent tuomet, kai kosminiai aparatai skriejo virš regionų, kurių negali stebėti Rusijos radarai.

„Nesuprantami dažni mūsų aparatų gedimai tuo metu, kai jie skrieja „tamsiojoje“ Žemės pusėje Rusijos atžvilgiu – ten, kur nematome aparato ir negauname jo telemetrijos duomenų“, – sakė jis.

„Nenoriu nieko kaltinti, tačiau mūsų dienomis esama galingų poveikio priemonių, kurios gali būti panaudotos prieš mūsų kosminius aparatus – tokių priemonių panaudojimo galimybės mes negalime atmesti“, – V. Popovkinas aiškino dienraščiui.

Viena iš didžiausių pastarojo meto Rusijos kosminės programos nesėkmių – nepavykęs Marso tyrimų zondo „Fobos-Grunt“ startas. Pernai lapkritį paleistas aparatas įstrigo žemoje orbitoje aplink Žemę, o jo nuolaužos veikiausiai nukris sekmadienį.

V. Popovkinas sakė, jog „visiškai nėra aišku“, kodėl laiku neįsijungė 13,5 tonos sveriančio zondo raketinis greitintuvas.

Tačiau jis pripažino, kad ši misija iš pat pradžių buvo rizikinga, nes į ją buvo įtrauktas vienas nepakankamai finansuotas projektas, pagrįstas dar Sovietų Sąjungos laikais sukurtu modeliu.

„Jeigu nebūtume sugebėję jo paleisti, kol tebebuvo atviras „langas“ 2011 metų skrydžiui į Marsą, būtume tiesiog turėję jį išmesti, nurašydami 5 mlrd. rublių (424 mln. litų) netektį“, – nurodė V. Popovkinas.

Jis nurodė, kad padėtį bus mėginama taisyti, ateinančiais metais suformuojant retransliavimo sistemą iš trijų palydovų „Luč 5“, iš kurių vienas jau buvo iškeltas į orbitą praeitą mėnesį.

„Jie mums užtikrins matomumą realiu laiku. Tiksliai žinosime, kas ir kuriuo metu vyksta“, – pažymėjo „Roskosmos“ vadovas.

V. Popovkinas Rusijos kosmose agentūros vadovu buvo paskirtas pernai balandį, kai ankstesnis vadovas buvo nušalintas po apmaudžios trijų navigacijos palydovų netekties per nesėkmingą startą.

Tačiau jam perėmus vadovavimą, problemos nesiliovė: Rusija prarado kelis palydovus, taip pat pirmąkart žlugo krovininės kosminės kapsulės „Progress“ skrydis į Tarptautinė kosminę stotį (TKS).

Po „Fobos-Grunt“ gedimo praeitą mėnesį starto metu buvo prarastas ryšių palydovas „Meridian“, kurio nuolaužos nukrito Novosibirsko regione, centriniame Sibiro regione. Ironiška, kad viena iš jų pataikė į namą, esantį Kosmonautų gatvėje. Žmonės per šį incidentą nenukentėjo, tačiau 50 centimetrų ilgio nuolauža pramušė namo stogą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (23)