Varnas varnui akies nekerta. O ryklys rykliui?  (2)

Ryklys su kitu rykliu, pasirodo, gali pasielgti kur kas nuožmiau. Pavyzdžiui, gentainį suryti. Tokį kadrą Koralinių rifų studijų centro (ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies) tyrėjams pavyko užfiksuoti Ramiojo vandenyno Didžiajame Barjeriniame Rife.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Narai nufotografavo, kaip kutuotasis Eucrossorhinus dasypogon ryklys rija kitą ryklį.

Kutuotieji rykliai praplaukiančių žuvų ar kitų skanesnių kąsnelių paprastai tyko tūnodami vandenyno dugne. Šįkart klastūnui į nasrus pakliuvo bambukinių ryklių rūšiai Chiloscyllium punctatum priskiriamas egzempliorius. Laimikį kutuotasis ryklys stačiai prarijo – pirma galvą, paskui ir visą likusią kūno dalį.

Pasmaguriauti stambesniais kąsneliais kutuotasis ryklys gali dėl ypatingos žandikaulių struktūros (šie geba „išnirti“, o po to sugrįžti į normalią poziciją), plačių nasrų ir gerklės vidun lenktų dantų.

Jog kutuotieji rykliai nespjauna į kanibalizmą, yra užfiksuota ir anksčiau (apie tai liudijo sugautų kutuotųjų ryklių skrandžio turinys). Užfiksuoti tokį kadrą natūralioje aplinkoje tyrėjams anksčiau nėra pavykę.

13 proc. visų įkandimų žmonėms autoriai yra būtent šie apsamanojusius jūros dugno kelmus primenantys plėšrūnai. Tiesa, Homo sapiens audiniai kutuotiesiems rykliams – joks delikatesas. Anaiptol. Šie slapukai žmonėms į kojas krimsteli tik dėl to, jog šie būdami vandenyje neprilygstamai užsimaskavusio grobuonies nepastebi ir jį užmina. Gal todėl pusiau juokais, pusiau rimtai šie rikliai kartais vadinami rykliais-kilimėliais (angl. – „carpet shark“).

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (2)