Nanotechnologijos augalus pavers paprastu plastiku  (7)

Nyderlandų mokslininkams pavyko sukurti nanotechnologinį procesą, kuris paverčia augalines medžiagas į paprasčiausius plastikus. Tokiu būdu galima kalbėti apie alternatyvią, nepriklausomą nuo naftos produktų plastikinių produktų gamybos technologiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinė tyrėjų grupė iš Utrechto universiteto (Nyderlandai) ir amerikiečių chemijos gigantas Dow pasiūlė naują katalizatoriaus tipą iš geležies nanodalelių. Su naująja medžiaga iš augalinių medžiagų buvo gautas polietilenas ir polipropilenas. Pastarieji nesiskiria nuo tų gaunamų iš naftos produktų: jie įprastomis gamtinėmis sąlygomis neyra, nežiūrint į tai, jog biopolimerai gauti iš atsinaujinančių šaltinių, praneša Reuters.

Dabar mokslininkai mąsto apie galimybę biopolimerų gamyboje naudoti ne tyrimuose bandytą silosą ir šiaudus kaip biomasės šaltinį, tačiau greitai augančius medžius ir žoles. Mokslininkų teigimu, taip bus galima sumažinti konkurenciją tarp gamintojų, užsiimančių kuro ir maisto gamyba.

Olandiškasis katalizatorius sudarytas iš nanodalelių, esančių ant anglies nanopluošto, tačiau jos atskirtos viena nuo kitos. Laboratorinių bandymų metu katalizatorius buvo labai efektyvus, konvertuojant biomasę į etileną ir propileną. Tiesa, ne pačios biomasės, o gamybinių sintetinių dujų, kurios yra ne kas kita, o vandenilio ir anglies monoksido (CO) mišinys. Būtent reakcija tarp vandenilio, anglies monoksido ir olandiškojo geležies katalizatoriaus ir leidžia gauti propileną bei etileną.

Mokslininkai pažymi, jog reakcija vyksta, nesusidarant dideliems metano kiekiams, kurie paprastai atsiranda tokių procesų metu, kai naudojamas paprastas geležies katalizatorius. Dabar planuojama padidinti naujojo geležies katalizatoriaus gamybos apimtis, pasitelkiant į pagalbą kompaniją Johnson Matthey, kuri užsiima automobilinių katalizatorių gamyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)