Svarstomas neterapinio antibiotikų davimo gyvuliams uždraudimas  (3)

JAV ūkininkams greitai gali būti uždrausta duoti sveikiems gyvuliams antibiotikų, skatinančių greitesnį augimą. Tokią praktiką uždrausti teismo nurodymu reikės JAV Maisto ir vaistų administracijai (FDA),rimą, parodantį, kaip bakterijų linija peršoko nuo žmonių ant gyvulių ir vėl atgal, pakeliui įgydama atsparumą antibiotikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Natūralių išteklių apsaugos tarybos Niujorke pasiektas teismo nurodymas, įpareigojantis FDA persvarstyti draudimą, pirmą kartą pasiūlytą dar 1977 metais, neleidžiantį gyvulininkystės ūkiuose ne terapiniais tikslais naudoti peniciliną ir dvi kito antibiotiko, tetraciklino, rūšis gyvulių pašare. Šie antibiotikai sudaro maždaug pusę iš 13 milijonų kilogramų antibiotikų, 2010 metais duotų JAV gyvuliams.

Nurodymas sutampa su Lance'o Price'o ir kolegų iš Genomo tyrimų instituto Flagstafe, Arizonoje, vasarį pirmą kartą publikuotu moksliniu darbu, kuriama aiškinama kaip specifinis Staphylococcus aureus(auksinio stafilokoko) štamas, atsiradęs žmonėse 2003 metais, perėjo naminiams gyvuliams, o tada grįžo atgal žmonėms, tik jau kaip naujas, antibiotikų nebijantis supermikrobas (mBio, DOI: 10.1128/mBio 00305-11).

FDA sausį uždraudė kai kurių antibiotikų naudojimą gyvulių ūkiuose, bet dabar yra spaudžiama praplėsti draudimą visų antibiotikų naudojimui neterapiniais tikslais.

New Scientist, № 2858, psl. 6

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)