Tamsioji medžiaga kiekvieną minutę bombarduoja žmones nematomais „vimpais“  (8)

Žmones be perstojo veikia tamsioji medžiaga. Jos hipotetinės dalelės susiduria su žmonių kūnais žymiai dažniau, negu buvo manoma iki šiol, maždaug kartą per minutę, sakoma naujausių mokslinių tyrimų ataskaitoje, publikuojamoje svetainėje „arXiv.org“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįtikėtiną atradimą padarė Mičigano universiteto mokslininkai – teorinės fizikos specialistai. Jie tyrinėjo vadinamuosius vimpus (angl. „WIMP“ – Weakly Interacting Massive Particles – silpnai sąveikaujančios masyviosios dalelės) – hipotetinės tamsiosios medžiagos dalelės, kurios turėjo atsirasti kartu su Visata. Tyrinėtojai žinojo, kad „vimpai“ su didesne tikimybe „susitikinės“ su deguonies ir vandenilio atomais. Kadangi žmonių organizmai sudaryti daugiausia iš vandens (vandens molekulė, kaip žinome, sudaryta iš dviejų vandenilio ir vieno deguonies atomo), žmonės turi begalę šansų susitikti su hipotetiniais „vimpais“. Kai kurios šių dalelių rūšys „aplanko“ 70 kg masės žmogaus kūną 10 kartų per metus, kitos – šimtus tūkstančių kartų per metus, informuoja „Vesti“.

Atlikdami tyrimus, mokslininkai įvertino įvairių rūšių vimpų masę ir paplitimą, o taip pat paskaičiavo, kokia šių dalelių susidūrimo tikimybė su žmogaus kūno atomų branduoliais. „Prieš pradėdami šį darbą manėme, kad vienas vimpas susiduria su kokiu nors vienu žmogaus ląstelėse esančių atomų branduoliu kartą per gyvenimą, o pasirodė, kad kartą per minutę“, – sako viena iš mokslininkių, Mičigano universiteto Teorinės fizikos centro profesorė Katerina Fris (Katherine Freese).

Beje, tokios išvados neturi gąsdinti žmonių, mano mokslininkai. Kadangi hipotetinės tamsiosios medžiagos dalelės praktiškai nesąveikauja su normalia medžiaga, susidūrimai, vykstantys žmonių kūnuose, nekelia pavojaus jų sveikatai (jau nekalbant apie tai, kad pats vimpų egzistavimas iki šiol neįrodytas).

Kitas reikalas – tamsiosios medžiagos dalelių susidūrimas tarpusavyje. Jeigu du vimpai susiduria, jie vienas kitą visiškai sunaikina, ir visa jų masė virsta energija. Šio proceso metu išsiskiria didelis kiekis energijos – 200 kartų didesnės už protono masę.

Jeigu dviejų vimpų susinaikinimas įvyks žmogaus kūne, gali įvykti mutacija, kuri gali būti žalinga, nors, anot mokslininkų, „tokio įvykio tikimybė labai maža“.

Beje, kiti mokslininkai neseniai nustatė, kad Saulės sistemos aplinkoje tamsiosios medžiagos apskritai nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: