Šėtono katapulta: juodoji skylė išsviesta iš savo galaktikos (Video)  (9)

JAV astronomai pranešė aptikę įrodymų, kad masyvi juodoji skylė kelių milijonų km/h greičiu nesuvokiamo dydžio jėgos buvo tikrąja to žodžio prasme išsviesta iš savo galaktikos. Šis atradimas buvo padarytas naudojant NASA kosminį rentgeno spindulių teleskopą „Chandra“, skelbia „Universe Today“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo – Smitsono Astrofizikos centro (JAV) astronomai stebėjo neįprastą kosminį reiškinį, kai viena masyvi juodoji skylė susidūrė ir susijungė su kita. Po susidūrimo dėl gravitacinės bangos smūgio susidarė tokios milžiniškos jėgos atatranka, kad juodoji skylė buvo neįsivaizduojamu greičiu išplėšta iš savo galaktikos ir išsviesta į kosminę erdvę.

Šis atradimas buvo padarytas „Chandra“ teleskopu stebint galaktiką CID-42, kuri susidūrė su kita galaktika, taip pat turinčia juodąją skylę, sakoma pranešime. „Sunku patikėti, kad supermasyvios juodosios skylės, kurių masė milijonus kartų didesnė už mūsų Saulės masę, apskritai kaip nors gali būti pajudintos iš savo vietos, ką jau kalbėti apie jų išsviedimą iš galaktikos milžinišku greičiu“, – pareiškė tyrimo vadovė Francesca Civano.

Pasak astrofizikės, „Chandra“ teleskopu gauti stebėjimų duomenys remia šviesos greičiu sklindančių vadinamųjų gravitacinių bangų, kurių egzistavimą pirmasis numatė Albertas Einsteinas, teoriją, ir patvirtina, kad jos iš tikrųjų gali sukurti nepaprastai galingą jėgą.

JAV mokslininkai teigia, kad šis atradimas leidžia manyti, jog bekraščiuose kosminės erdvės plotuose tarp atskirų galaktikų gali nepastebėtos klaidžioti milžiniškos juodosios skylės. F. Civano teigimu, šios supermasyvios juodosios skylės mums būtų nematomos, nes po to, kai būdavo išsviestos iš savo galaktikų, jos jau būtų „suvalgiusios“ visus jas supusius dujų debesis.

Šiame vaizdo siužete – „Chandra“ teleskopu užfiksuotas didelės masės juodosios skylės išsviedimas.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(2)

Komentarai (9)