Higgso bozonas – galvos skausmas Nobelio premijos komitetui  (3)

Higgso bozono galimas atradimas yra džiugi naujiena fizikams, tačiau nemenka problema dėl mokslo premijų sprendžiančiam Nobelio premijos komitetui, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tradiciškai Nobelio prizas įteikiamas daugiausiai 3 žmonėms, kurių indėlis, komiteto nuomone, yra svarbiausias. Tokia tradicija gana archajiška, menanti laikus, kai daugumą mokslo pasiekimų buvo galima priskirti individualiems mokslininkams arba mažoms jų grupėms.

Tačiau CERN laboratorijoje esančiu Didžiuoju hadronų greitintuvu (angl. Large Hadron Collider, LHC) dalelės, suteikiančios masę visoms kitoms dalelėms, ieškojo dvi, daugiau nei tūkstančio mokslininkų, komandos. Visi šie tyrėjai premijos nusipelnė vienodai, teigia „The Guardian“.

Tačiau tai ne vienintelė Nobelio premijos komiteto problema. Prizą galima įteikti teorinės fizikos ekspertams, kurie apie Higgso bozoną pirmą kartą prakalbo prieš 50 metų.

Tačiau 1964 metais pirmuosius straipsnius apie Higgso bozoną per keturis mėnesius publikavo 6 fizikai. Yra pripažinta, jog visų jų darbai buvo savarankiški.

1964 metų balandį pirmieji savo teoriją pristatė Robertas Broutas ir François Englertas iš Laisvojo Briuselio universiteto. Tačiau R. Broutas mirė pernai, o Nobelio prizas negali būti suteikiamas po mirties.

Antrasis buvo Peteris Higgsas, kuris du straipsnius publikavo 1964 metų spalį. Būtent antrame savo straipsnyje jis išsamiai aprašė teoriją, kurios patvirtinimui buvo būtinas naujos dalelės atradimas. Būtent šiai naujajai dalelei 1972 metais suteiktas Higgso bozono pavadinimas.

Lapkritį išspausdintame bendrame straipsnyje savo teoriją apie Higgso bozoną pristatė 3 fizikai: Dickas Hagenas ir Gerry'is Guralnikas iš JAV ir britas Tomas Kibble'as.

„The Guardian“ prognozuoja, jog patvirtinus, kad trečiadienį atrasta dalelė yra tikrai Higgso bozonas, Nobelio premija neabejotinai atiteks P. Higgsui. Antroji vieta, rašo britų dienraštis, galėtų atitekti F. Englertui, kuris buvo pirmojo šiai temai skirto straipsnio bendraautorius.

Ginčai dėl Higgso bozono kilo ir 2010 metais, kuomet JAV fizikai apkaltino europiečius noru ištrinti jų indelį plėtojant šios dalelės atradimą. Kaip rašo „The Guardian“, tokie sunkumai Nobelio premijos komitetui kils ir ateityje, nes šiuolaikiniame moksle labai retai galutinio atradimo autorystė priklauso vos keliems mokslininkams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: