Nauja cheminė medžiaga galėtų sugrąžinti regėjimą?  (1)

Ar įmanoma susigrąžinti prarastą regėjimą? Neseniai atrastas chemikalas teikia vilčių, mat jo suleidus aklai pelei į akis, šiai bent jau iš dalies atsistatė regėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis chemikalas, pavadintas AAQ (angl. acrylamido-azobenzeno-quaternary ammonium) dar nebuvo išbandytas su žmonėmis ir kol kas nevadinamas vaistais nuo neregystės. Tačiau pirminiai bandymai su graužikais teikia daug vilčių, kad aklieji kažkada galės vėl matyti, rašo wired.com.

Mokslininkas dr. Ruselas Van Gelderis su kolegomis jau prieš kurį laiką pastebėjo, kad AAQ chemikalas reaguoja į šviesą ir kad jis gali susijungti su kai kurių tipų ląstelėmis. Norėdami pasižiūrėti, kaip chemikalas paveiks regėjimą, mokslininkai užveisė genetiškai modifikuotų pelių, kurios po truputi apako būdamos dar visai mažytės. Palaukus kol šios paūgėjo, joms buvo suleistas chemikalas tiesiai į akis.

Tuomet Vašingtono universiteto mokslininkai (Sietlas, JAV) patalpino peles į kamerą, kurio viename gale buvo įmontuotas LED šviesos šaltinis. Pelės, kurios negavo injekcijos blaškėsi po kamerą, o tos, kurios buvo paveiktos chemikalo AAQ – susispietė priešingoje (tamsioje) kameros pusėje nei šviesos šaltinis. Taip įprastai elgiasi pelės, kurios gali matyti.

Mokslininkai spėja, kad AAQ chemikalo elementai prisijungia prie apmirusių akies nervinių ląstelių. Veikiami šviesos jie ima keisti savo struktūrą ir pradeda generuoti nervinius impulsus. Būtent chemikalo reakcija į šviesą ir padeda pelėms iš dalies atgauti regėjimą.

AAQ nėra toksiškas, tad nekenkia organizmui. Tačiau chemikalas taip pat nėra ir tobulas. Visų pirma jis nustoja būti aktyvus esant prastam apšvietimui, o jei yra aktyvus – tai trunka vos kelias valandas.

Mokslininkai tikis, kad jau artimiausiu metu pavyks sukurti pagerintą AAQ versiją. Jei tai pavyktų, labai daug žmonių pasaulyje apsidžiaugtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)