„Heinz“: nuo pomidorų lysvės iki multimilijardinio verslo  (5)

Henry Heinzas gimė 1844 metais, dviejų imigrantų šeimoje. Šis žmogus sukūrė vieną didžiausių pasaulyje maisto bendrovių, kurios metinė apyvarta pernai siekė 11 mlrd. JAV dolerių, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar būdamas 6 metų amžiaus H. Heinzas susidomėjo daržininkyste, o sulaukęs 25 metų įkūrė savo pirmąją bendrovę.

H. Heinzas buvo vienas iš aštuonių vaikų šeimoje. Sulaukęs šešerių, būsimasis verslininkas ėmė padėti savo mamai darbuotis darže. Dar po dvejų metų jaunasis H. Heinzas jau prekiavo daržo gėrybėmis. Susikrovęs į pintinę daržoves, aštuonmetis belsdavosi į kaimynų duris ir nuo jaunų dienų ugdė pardavėjo talentą.

Sulaukęs devynerių, H. Heinzas pagal mamos receptą savarankiškai darydavo krienų padažą.

Nuo dešimties metų H. Heinzas vienas pats įdirbdavo ir prižiūrėdavo 30 arų daržovių lauką, o prekių išvežiojimui nebesitenkino vien tik pintine, todėl įsigijo karutį.

Būdamas trylikos H. Heinzas išplėtė savo prižiūrimą žemės plotą iki 1,4 hektarų ir ūkio darbams pasitelkė arklį. Šešiolikmetis vaikinas ėmė tris kartus per savaitę pristatinėti savo prekes Pitsburgo gyventojams.

Galiausiai 1869 metais, būdamas 25 metų amžiaus, H. Heinzas kartu su draugu įsteigė bendrovę „Heinz Noble & Company“. Pirmuoju įmonės produktu tapo krienai. Deja, prabėgus vos keliems metams įmonė bankrutavo ir H. Heinzas drauge su pusbroliu 1875 metais įkūrė naują bendrovę „F&J Heinz Co“.

1876 metais bendrovė ėmė prekiauti pomidorų padažu. Nuo tos dienos H. Heinzo verslas judėjo tik viena kryptimi – aukštyn. 1888 metais verslininkas išpirko kompanijos akcijas iš kitų šeimos narių ir pastatė pirmą didžiulę gamyklą.

1896 H. Heinzas pomidorų padažo butelius papuošė skaičiumi 57. Nors tuo metu bendrovė gamino daugiau nei 60 produktų, įkūrėjui atrodė, kad šis skaičius neša sėkmę bei originaliai atrodo reklamoje. Net ir šiandien ant „Heinz“ padažų butelių vis dar galima išvysti laimingąjį 57.

2012 metais „Heinz“ bendrovės vertė siekia 18,01 mlrd. JAV dolerių, o jos metinė apyvarta pernai viršijo 11 mlrd. JAV dolerių.

H. Heinzui mirus, verslą perėmė du jo broliai. Šiandien už kompanijos vairo stovi Williamas Johnsonas. Per visą bendrovės istoriją jis tėra tik šeštas kompanijos vadovas ir trečias, kuris nėra susijęs su Heinzų šeima giminystės ryšiais.

Kasmet „Heinz“ parduoda 650 mln. butelių pomidoro padažo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (5)