Paralyžiuota britė pirmoji pasaulyje nuolat naudosis vaikščioti leidžiančiu kostiumu (Video)  (0)

Britė, kuri po stuburo traumos nebevaldo kūno žemiau krūtinės, tapo pirmuoju žmogumi pasaulyje, kasdieniam naudojimui gavusiu roboto išorinio skeleto kostiumą, leidžiantį paralyžiuotiems žmonėms vaikščioti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki šiol bioniniai išoriniai skeletai buvo naudojami tik ligoninėse ir reabilitacijos centruose. Kler Lomas (Claire Lomas) yra pirmasis asmuo, naudojantis kostiumą „ReWalk“ kasdien. Anksčiau šiais metais dėvėdama šį kostiumą ji finišavo Londono maratone ir stuburo pažeidimų tyrimams surinko 200 tūkst. svarų sterlingų. Neseniai K. Lomas atiteko garbė uždegti Londono parolimpinių žaidynių ugnį Trafalgaro aikštėje.

Žmogus, dėvintis išorinį skeletą, norėdamas žengti žingsnį, turi pasvirti į priekį. Kostiumas išlaiko kūno svorį bei leidžia paralyžiuotam asmeniui ne tik vaikščioti, bet ir lipti laiptais bei savarankiškai atsisėsti ir atsistoti. Kostiumas kainuoja 45 tūkst. svarų. Šiuo metu atliekami klinikiniai tyrimai, kuriais siekiama įrodyti, kad kostiumai turėtų būti perkami už mokesčių mokėtojų pinigus.

Išorinio skeleto gamintoja bendrovė „Argo Medical Technologies“ tvirtina, kad prietaiso kainą kompensuotų smarkiai sumažėjusios išlaidos dėl nejudrumo atsirandantiems negalavimams gydyti. Paralyžiuoti asmenys dažnai kenčia nuo pragulų, kaulų išretėjimo bei problemų, susijusių su netaisyklinga laikysena. Pasak „ReWalk“ kūrėjų, šiems negalavimams gydyti per vieno paciento gyvenimą išleidžiama nuo 500 tūkst. iki 3 mln. svarų.

„ReWalk“ gamintojai mano, kad iš 6 mln. žmonių JAV ir Europoje, naudojančių invalidų vežimėlius, apie 250 tūkst. galėtų padėti išorinis skeletas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: