1 mlrd. JAV dolerių vertės projekto tikslas – prasigręžti į Žemės mantiją  (4)

Visoje planetoje po vandenynais egzistuoja tik trys potencialios vietos, kuriose Žemės pluta gali būti pakankamai plona, kad ją būtų galima pragręžti ir pasiekti planetos mantiją, rašo popsci.com. Turėdami pakankamai pinigų ir entuziazmo, disponuodami gigantiškomis okeano paviršiuje plūduriuojančiomis gręžimo platformomis, mokslininkai šį tikslą įgyvendinti ketina jau iki 2020-ųjų. Žinoma, tai būtų vienas iš reikšmingiausių momentų mokslo istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gręžiantis per sąlyginai ploną Žemės plutos sluoksnį visų pirma tektų prarausti mažiausiai 6 km storio dugną. Tam reikėtų virš giliausių Ramiojo vandenyno vietų saugiai plūduriuojančio didžiulio laivo. Gręžinio skersmuo būtų tik apie 30 cm. Projekto sąmata – mažiausiai 1 mlrd. JAV dolerių. Tokios, deja, kol kas dar niekas nesurinko.

Tiesa, yra ir gerų naujienų. Tikėtini Žemės mantijos tyrinėtojai iš Japonijos su tyrimų laivu „Chikyu“ tik ką pasiekė naują giliausio pasaulyje moksliniais tiksliais išgręžto gręžinio rekordą. Šią vasarą vos per vieną savaitgalį laivo įgulai pavyko prasigręžti 2,2 km į jūros dugną. „Chikyu“ galėtų ir kur kas „giliau“. Tiesa, kad būtų pasiekti skystosios mūsų planetos gelmės, reikia tobulesnės gręžimo įrangos. „Chikyu“ grąžtas tarnauja tik apie 50-60 valandų – po to jį reikia keisti, pažymi CNN.

„Pakeisti grąžtą tokiame gylyje būtų nepaprastai sudėtinga, - aiškina Sautemptono universiteto (Jungtinė Karalystė) geologas Deimonas Tyglas (Damon Teagle). – Taip pat sudėtinga, kaip stovint ant plaukimo baseino krašto giliausioje baseino vietoje į 0,1 mm skersmens adatos skylutę pataikyti ir įverti plieninę žmogaus plauko storio vielutę.“

Giliausiai į Žemės plutą sausumoje prasigręžti yra pavykę šių metų rugpjūtį: Rytų Rusijoje kompanija „Exxon Mobil “ pasiekė 12 376 metrų gelmę. Mantijos tas gręžinys, žinoma, nepasiekė. Be kita ko, jis nebuvo vertikalus. Tačiau vilčių rimtesniam Žemės gelmių šturmui – jau daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)