Bulgarijoje aptiktas seniausias Europos miestas  (0)

Bulgarijoje archeologai aptiko seniausią Europos miestą, gyvavusį daugiau nei prieš 6 tūkstančius metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius Vasilis Nikolovas aptiko miestą netoli druskos įdubų Provadijos miesto kaimynystėje. Provadijos savivaldybė yra Varnos regione, Šiaurės rytų Bulgarijoje. Ten pat aptikta ir pirmoji druskos gamykla Europoje.

„Dabar mes galime teigti, kad Provadijos druskų įdubos yra seniausiame Europos mieste, kuris gyvavo tarp 4700 ir 4200 metų prieš Kristų“, – teigia archeologų ekspedicijos vadovas prof. V. Nikolovas.

Miesto gyvavimo laikotarpis nustatytas pagal iškastas dviejų metrų pločio ir trijų metrų aukščio akmenines sienas. Pasak archeologų ekspedicijos vadovo, tai yra vieni pirmųjų ir masyviausių Europos priešistorės įtvirtinimų.

Mieste esą gyveno apie 300 gyventojų ir pragyvenimui jie užsidirbdavo iš druskos gavybos. Sprendžiant iš kapaviečių radinių miestelėnai buvo turtingi.

Pasak V. Nikolovo, druska tuo metu buvo tokia vertinga kaip dabar nafta ir dėl to buvo įkurtas šis miestas.

„Šis miestelis skiriasi nuo kitų senovės Pietryčių Europos miestų. Jis unikalus savo druskos šaltiniais, jie – devyni metrai po žeme. Druska iš vandens buvo įvairiai išgarinama keraminiuose dubenyse ir naudojama kaip pinigai, nes buvo labai reikalinga ir žmonėms, ir gyvūnams. Taigi druskos gamyba ir išskyrė šį miestą iš kitų“, – tvirtina profesorius.

V. Nikolovo atradimą jau patvirtino mokslininkai iš Japonijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos, kurie atidžiai sekė Provadijos druskų įdubų tyrimus. Iki šiol Provadija yra svarbus druskos gavybos centras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Karolina Drigotaitė
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: