Skaityti nemokantys Etiopijos vaikai per 5 mėnesius išmoko apeiti „Android“ planšetės apsaugą  (7)

Kas nutiktų, jei atiduotumėte tūkstantį „Motorola Zoom“ planšetinių kompiuterių vaikams Etiopijoje, kurie nemoka skaityti ar rašyti? Pasirodo, jie pradėtų mokytis anglų kalbos, o po penkių mėnesių išmoktų apeiti „Android“ operacinės sistemos apsaugą bei aktyvuotų išjungtą techninę įrangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neišsivysčiusių šalių kompiuterizacija besirūpinančio projekto „One laptop per child“ (OLPC) atstovai nusprendė atlikti eksperimentą – suteikti įrangą ne vaikams mokyklose, kur jiems būtų parodyta kaip kompiuteriais naudotis, tačiau palikti įpakuotus kompiuterius kaimuose. Šiuo bandymu buvo siekta išsiaiškinti, ar vaikai sugebės patys suprasti, kam šie daiktai reikalingi ir kaip jais naudotis, praneša Dvice.com.

Įpakuoti planšetiniai kompiuteriai buvo išdalinti vaikams dviejuose kaimuose Etiopijoje. Instrukcijos iš dėžių buvo išimtos. Vaikai juk vis tiek nemoka skaityti, o ir ne visi suaugusieji yra susipažinę su raštu.

Iš viso išdalinta beveik tūkstantis planšetinių kompiuterių, kuriuose buvo įdiegta angliška „Android“ operacinės sistemos versija. Juose taip pat buvo įdėtos SD kortelės su veiklos stebėjimo įranga, kad OLPC projekto atstovai galėtų sekti kaip planšetės yra naudojamos.

OLPC įkūrėjas Nicholas Negroponte pasakoja, kas vyko toliau: „Mes palikome dėžes kaimuose. Uždarytas ir užklijuotas. Jokių instrukcijų, jokio žmogaus. Galvojau, kad vaikai tiesiog žais su dėžėmis. Per keturias minutes vienas vaikas ne tik atidarė dėžę, bet ir rado įjungimo/išjungimo mygtuką. Jis iki tol niekada nebuvo matęs tokio mygtuko. Jis įjungė planšetinį kompiuterį. Penkių dienų bėgyje jie pradėjo naudotis aplikacijomis – vienas vaikas vidutiniškai naudojo 47-ias. Po dviejų savaičių jie kaimuose jau dainavo abėcėlės dainas (angliškai). O per penkis mėnesius jie nulaužė „Android“. Kažkoks kvailys mūsų organizacijoje ar „Media Lab“ kompanijoje buvo išjungęs vaizdo kameras. Ir tie vaikai suprato, kad įrenginiai turi kameras, bei nulaužė „Android“ operacinę sistemą ir sugebėjo jas įjungti.“

Eksperimentas buvo pradėtas anksčiau šįmet, o jo tikslas – išsiaiškinti, ar vaikai gali išmokti skaityti ir rašyti anglų kalba savarankiškai.

Visame pasaulyje yra per 100 mln. vaikų, kurie neturi galimybės lankyti mokyklą. Jei paaiškėtų, kad vien gavę planšetinį kompiuterį jie galėtų mokytis patys, tai smarkiai pagerintų situaciją neišsivysčiusiose šalyse. Maža to, ankstesni OLPC tyrimai parodė, kad kompiuteriais pramokę naudotis vaikai savo žinias perduoda ir suaugusiesiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(4)

Komentarai (7)