Mokslininkas: gaivieji gėrimai – blogio įsikūnijimas  (9)

Bangoro universiteto mokslininkas ką tik išleido studiją apie tai, ką gaivieji gėrimai daro mūsų organizmams. Šis tyrimas atskleidė šokiruojančius faktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seniau gaivieji gėrimai buvo geriami tik esant progoms – per gimtadienius, vakarėlius ir pan. Dabar daug kas išgeria po buteliuką ar skardinę per dieną, nes tai atrodo įprastas būdas neva troškuliui numalšinti ir skoniui pajusti.

Taigi nuo 1985-ųjų mes išgeriame perpus daugiau limonado. Žinome, kad tai mums kenkia, tačiau nenumanome kiek, nes ant tokių gėrimų pakuočių nėra įspėjamųjų užrašų apie produkto žalą sveikatai.

Tačiau pakanka skardinės per dieną ar netgi vos dviejų per savaitę, kad priaugtume svorio. Tokie gėrimai taip pat kelia per aukšto kraujospūdžio grėsmę, galima susirgti širdies ligomis. Negana to, gaivieji gėrimai skatina alkį ir paprastai norima nesveiko maisto.

Anot britų Gaiviųjų gėrimų asociacijos (taip, yra ir tokia), pernai britai išmaukė 14,585 mln. litrų gaiviųjų gėrimų. Lietuvos mastas nebūtų toks didelis, nes pas mus žymiai mažiau gyventojų, tačiau tendencija – panaši.

Mokslininkai ištyrė, kad mūsų raumenys, gavę cukraus iš gaiviųjų gėrimų, jį naudoja energijai, o ne riebalams deginti. Panašu, kad cukrus daro įtaką mūsų raumenyse esantiems genams. Taigi gresia ne tik priaugti svorio, bet ir sulėtinti metabolizmą. Tai gali nuvesti iki antrojo tipo diabeto.

Biologijos mokslų daktaras Hansas-Peteris Kubisas, atlikęs šį tyrimą, prisipažino, kad nuo šiol gaiviųjų gėrimų nebegers. „Gėrimai, prisotinti cukraus, yra, atvirai pasakius, blogis“, – teigė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(1)

Komentarai (9)