Pirmą kartą nufotografuota DNR grandinė  (0)

Mokslininkams pirmą kartą pavyko elektronų mikroskopu nufotografuoti DNR grandinę. Tai leis atidžiau ištyrinėti, kaip proteinai ir kitos biomolekulės sąveikauja su DNR.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

DNR struktūra pirmą kartą buvo nustatyta naudojant rentgeno spindulių kristalografiją. Tačiau gauti vaizdai buvo neaiškūs, todėl DNR struktūrą mokslininkams teko interpretuoti remiantis įvairiais skaičiavimais ir žiniomis. Naujosios nuotraukos yra kur kas aiškesnės, kadangi jose tiesiogiai užfiksuota DNR grandinė, naudojant elektronus, o ne rentgeno spindulių fotonus, praneša Newscientist.com. Enzo di Fabrizio vadovaujama Genujos universiteto (Italija) mokslininkų grupė sugebėjo atskirti vieną DNR grandinę ir nutiesti ją ant dviejų silicio nano-struktūrų. Jų užfiksuotoje nuotraukoje aiškiai matyti spiralės formos DNR grandinė.

Tiesa, kol kas šį metodą galima naudoti tik su kelių molekulių DNR grandinėmis (nuotraukoje užfiksuotos šešios molekulės, apsivijusios septintąją, kuri atstoja šerdį). Taip yra todėl, kad elektronai gali perplėšti iš vienos molekulės sudarytą DNR grandinę.

Naudodami jautresnius detektorius ateityje mokslininkai tikisi pamatyti dviejų ar net vienos molekulės DNR grandines. Galbūt ateityje pavyks nufotografuoti net pavienius DNR molekulę sudarančius atomus - juo labiau, kad technologija tokios raiškos fotografijai jau egzistuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(8)

Komentarai (0)