Seimo smūgis paaugliams: energinių gėrimų pardavimas nepilnamečiams bus uždraustas  (37)

Ketvirtadienį Seimas balsavo už draudimą pardavinėti energinius gėrimus nepilnamečiams. Po audringų diskusijų, kurių metu vieni Seimo nariai ragino apsaugoti vaikus, o kiti prašė nejuokinti pasaulio, įstatymo projektas buvo priimtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarstant įstatymo projektą, Vida Marija Čigriejienė pareiškė, kad energinių gėrimų vartojimas yra auganti visuomenės sveikatos problema. Anot jos, energiniai gėrimai jau tapo madingo šiuolaikinio gyvenimo atributas. Dėl agresyvios reklamos energiniai gėrimai išsirinko pagrindinį taikinį – paauglius ir jaunus žmones. Seimo narė akcentavo, kad jie sukelia psichiką stimuliuojančią priklausomybę.

„Neperlenkime lazdos, nėra objektyvių įrodymų, kad energiniai gėrimai turi neigiamą poveikį. Yra įtarimų, bet įrodyta niekur nėra“, – kitokią nuomonę pateikė Rimantas Jonas Dagys. Jis pripažino, kad kofeino perdozavimas yra blogas reiškinys, tačiau tvirtino, kad tas pats laukia ir padauginus druskos: „Bet kuris perteklinis produkto vartojimas yra blogai.“

Seimo narys akcentavo, kad nėra jokių objektyvių, patvirtintų tyrimų dėl energinių gėrimų poveikio. „Reikia vadovautis atsargumo kriterijais, bet ne draudimo“, – tvirtino jis, paragindamas riboti energinių gėrimų reklamą ir jų nepropaguoti. R. Dagys akcentavo, kad energinių gėrimų nesiryžta drausti ir Europos Sąjunga.

Vėliau Seime kilo kiek prieštaringos diskusijos, kuriose susipriešino pamokslavimai apie draudimus jaunimui, būtinybę apsaugoti vaikus nuo žalos ir apskritai požiūrį į draudimus. „Mūsų vaikai turi būti kuo labiau apsaugoti nuo žalingos aplinkos. Bet ar siūloma priemonė, draudimas, yra adekvati priemonė problemai spręsti?“, – klausė Eligijus Masiulis. Jis tvirtino, kad uždraudus energinius gėrimus, šitame segmente atsiras šešėlinė rinka. Bus pardavinėjama turguose, tarpuvartėse.

E. Masiulis akcentavo, kad uždraudus energinius gėrimus, teks pradėti drausti ir daugybę kitų nesveikų produktų: „McDonald's“ ar picą. Kitas dalykas bus apriboti ir šių skanių dalykų prekybą Lietuvoje?" Pirmiausia reikia dirbti aiškinamąjį darbą ir kalbėtis šeimoje, tvirtina E. Masiulis. „Siūlau neskubėti ir nejuokinti viso pasaulio. Gal už tokį projektą ir sulauktume padėkos iš kokio Irano ar Šiaurės Korėjos", – kategoriškai tvirtino E. Masiulis.

Iš 94 posėdyje dalyvavusių Seimo narių 71 balsavo už, ir įstatymo projektas buvo priimtas. Įdomu tai, kad balsavimo metu susivienijo valdantieji ir opoziciniai konservatoriai, prieš balsavo Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovai.

Pagal įstatymo projektą, bus draudžiama parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus jaunesniems kaip 18 metų asmenims. Energinių gėrimų pardavėjai turi teisę, o kilus abejonėms, kad asmuo yra jaunesnis kaip 18 metų, privalo iš perkančio energinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą. Jeigu toks asmuo nepateikia jo amžių liudijančio dokumento, energinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam energinius gėrimus.

Pagal įstatymo projektą, energiniu gėrimu gali būti vadinamas nealkoholinis gėrimas, kurio sudėtyje yra tonizuojamųjų ar stimuliuojamųjų medžiagų (kofeino, guaranino, ginsenozidų, gliukuronolaktono, ginkmedžio ekstrakto, taurino, B grupės vitaminų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Andrius Surgutanov
(25)
(1)
(13)

Komentarai (37)