Naujas žingsnis didinant optinių linijų pralaidumą  (0)

Technologijos mažėja. Mūsų kasdien naudojami įrenginiai – išmanieji telefonai, nešiojami kompiuteriai, tampa vis mažesni ir plonesni. Dabar fizikai įsigudrino „sumažinti“ ir šviesos spindulį. Kalifornijos technologijų instituto inžinieriai sukūrė įrenginį, galintį sufokusuoti šviesos spindulį į kelių nanometrų dydžio tašką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galimybė sufokusuoti šviesos spindulį į mažesnį plotą leidžia vienu metu per optinį kabelį perduoti daugiau duomenų ir gaminti mažesnius optinius įrenginius, naudojančius mažiau energijos. Tačiau tam reikia apeiti gamtos nustatytas ribas – šviesos spindulio neįmanoma sufokusuoti į tašką mažesnį nei šviesos bangos ilgis (keli šimtai nanometrų).

Hyuck Choo su kolegomis sukurtas viso labo 2 mikronų ilgio įrenginys yra pagamintas iš silicio dioksido ir padengtas aukso sluoksniu. Šviesos spindulį sudarantys fotonai sąveikauja su šalia ribos tarp dviejų medžiagų esančiais elektronais, priversdami juos virpėti. Šie virpesiai, nešantys tokią pat informaciją kaip ir juos sužadinę fotonai, keliauja įrenginiu kaip banga ir jo gale yra sufokusuojami. Dėl mažesnio nei šviesos bangos ilgio juos galima sufokusuoti į mažesnį plotą.

Kadangi šio įrenginio gamybai naudojamos įprastas gamybos procesas, jį lengva integruoti į dabartines technologijas. Mokslininkai tikisi, kad jis galės būti panaudotas ne tik duomenų perdavimui, bet ir kitose srityse: biologijoje didelės rezoliucijos ląstelių vaizdams gauti ir kompiuterijoje - sumažinti magnetiniams diskiniams kaupikliams. Dabar viename kaupiklio kvadratiniame colyje telpa 1 terabaitas duomenų. Pasako Choo, panaudojus šį įrenginį talpą būtų galima padidinti iki 50 terabaitų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(0)
(11)

Komentarai (0)