Kokie simptomai signalizuoja apie rimtas virškinimo ligas, o dėl kurių galima nesijaudinti?  (1)

Pilvo pūtimas, pykinimas, skausmas, deginimas – visi šie su virškinimo sutrikimais susiję pojūčiai pažįstami kiekvienam. Tačiau ne kiekvienas sugeba atskirti, kurie iš šių simptomų yra pavojingi, o kurių galima paprastai išvengti – tik pakoregavus mitybą. Todėl vieni pas gydytoją lekia su išplėstomis nuo baimės akimis, kiti atvyksta jau su užleista ligos forma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai skauda duobutėje po šonkauliais

Kaip pasakojo Santariškių klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro vadovas prof. Jonas Valantinas, virškinamojo trakto simptomai susiję su konkrečiomis fiziologinėmis funkcijomis – valgymu arba tuštinimusi.

„Jei žmogų kamuoja stemplės uždegimas, simptomai dažniausiai susiję su valgiu: skausmas būna arba nevalgius, jaučiant alkį, arba pavalgius tam tikro maisto. Skausmas dažniausiai būna vadinamojoje duobutėje po šonkauliais, viršutinėje pilvo dalyje, tačiau gali skaudėti ir už krūtinkaulio, kartais skausmas kyla kaklo link, taip pat gali būti atpylimai, pavyzdžiui, riebalais“, - pasakojo medikas.

O štai žmones dažniausiai gąsdinantis vėžys pradinėje stadijoje nepasireiškia jokiais simptomais. Tik jau ligai progresuojant, didėjant navikui gali sutrikti rijimas, atsirasti skausmas ryjant, nuolatinis pilnumo jausmas, spaudimas, deginimas stemplėje. Taip pat gali sumažėti apetitas, kristi svoris, užkimti balsas, atsirasti lėtinis kosulys ir pan.

Kaip atpažinti gastritą

Dažniausios skrandžio ligos – gastritas ir opaligė. Tokiais atvejais skausmai taip pat pasireiškia viršutinėje pilvo dalyje ir būna susiję su valgiu.

Gastritas paprastai išsivysto suvalgius nekokybiško, pernelyg aštraus, karšto arba šalto maisto.

Jis sukelia nemalonius pojūčius po vadinamąja duobute, šleikštulį, raugulį, nemalonų skonį burnoje. Šie simptomai pasireiškia praėjus 2-3 valandoms po valgio.

Atpažinti gastritą dažniausiai pavyksta nesunkiai. Jei gastritas yra padidėjusio rūgštingumo, kartu su skausmu kasos srityje jaučiamas rėmuo ir rūgštūs atsirūgimai. Esant pažemintos sekrecijos gastritui, pirmiausiai pablogėja apetitas. Šį pirmąjį gastrito požymį lydi nemalonus skonis burnoje, atsirūgimai, pykinimas, vėmimas, tačiau skausmai būna silpni arba visai neskauda. Pati nemaloniausia gastrito pasekmė – nepakeliamas skrandžio skausmas. Dažniausiai būtent tokie baisūs skausmai ir priverčia kreiptis į gydytoją.

Jei pilvo skausmai atsiranda nakties metu – tai jau rimtesnės ligos požymis. Tokiu atveju reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Naktiniais skausmais gali pasireikšti ir opaligė.

Madingiausia šio laikmečio liga – dirgliosios žarnos sindromas

Esant žarnyno problemoms, skausmai dažniausiai jaučiami visame pilve. Viena dažniausių ligų – dirgliosios žarnos sindromas, kuris pasireiškia keliais variantais. Pagrindinis simptomas – skausmas, kuris susijęs su viduriavimu arba vidurių užkietėjimu. Pasituštinus skausmai praeina arba, atvirkščiai, atsiranda. Skausmas gali būti įvairiose pilvo vietose. Dažniausiai nemalonūs simptomai kamuoja dieną, naktinių skausmų, esant dirgliosios žarnos simptomui, neturėtų būti. Atsiradus žarnyno skausmams naktį, vėlgi kuo skubiau reikėtų kreiptis į gydytoją.

„Kartu su dirgliosios žarnos sindromu gali pasireikšti viduriavimas, kuris dažniausiai nepavojingas funkcinis sutrikimas. Kita vertus, viduriavimu gali pasireikšti ir rimtos ligos, pavyzdžiui, įvairūs navikai. Svarbiausia stebėti, ar išmatose neatsiranda kraujo. Jį pastebėjus, be jokių abejonių, reikia kreiptis į gydytoją. Tai gali būti vėžio požymis. O štai gleivės išmatose nėra pavojingos, dėl jų jaudintis nereikia“, - sakė medikas.

Lietuvoje egzistuoja prevencinė storosios žarnos programa, pagal kurią visi gyventojai nuo 50 metų gali pasitikrinti, ar neturi šios rūšies vėžio. Pašnekovas patarė atsakingai vertinti savo sveikatą ir pasinaudoti šios programos galimybėmis. Taip pat verta su gydytoju pasitarti visais atvejais, jei žmogui kažkokie simptomai kelia nerimą. „Žmonių išprusimas labai įvairus. Vieni bėga pas gydytoją ir dėl menkiausių simptomų, kurie tėra funkciniai sutrikimai, kiti kreipiasi jau su užleistomis ligos formomis“, - svarstė J. Valantinas.

Dėl kokių priežasčių pučia pilvą

Dar vienas virškinimo sutrikimas – vidurių pūtimas, J. Valantino teigimu, šiandien kamuoja daugelį revoliucinėmis sveikos mitybos teorijomis, pirmiausiai žaliavalgyste, susižavėjusių žmonių. Mat daugelis kompleksinių angliavandenių mūsų organizme nevirškinami, mes neturime tam reikalingų fermentų, todėl visos augalinės liekanos – augaliniai sacharidai – patenka į žarnyną, sudarydami gerą terpę dauginti mikrobams, dėl to formuojasi dujos.

„Kita pilvo pūtimo priežastis – valgymas skubant. Taip žmonės tiesiog prisiryja oro. Pagaliau trečia priežastis – didelis rūgštingumas, kai rūgštys neutralizuojamos žarnose. Taigi pilvo pūtimo priežasčių yra daug, o pagalbos, deja, mažai. Tiesiog reikia stebėti, ar šalia nėra kitų simptomų“, - patarė medikas.

Ką reiškia patamsėjęs šlapimas

„Kasos ir kepenų ligos jokių ypatingų perspėjančių simptomų neturi. Kasos uždegimai atsiranda arba dėl akmenligės, arba dėl piktnaudžiavimo alkoholiu. Vienintelis kepenų uždegimo požymis – kartais ligonis gali pastebėti, kad patamsėjęs šlapimas, kartais būna nepaaiškinamas silpnumas, bet žmonės paprastai jo nelaiko simptomu – esą kam pavalgius nesinori pamiegoti.

Rimti kepenų ligų simptomai atsiranda tik tada, kai liga toli pažengusi ir atsiranda komplikacijos. Būtent todėl dėl kepenų ligų mes prevenciškai tiriame rizikos grupes – žmones, kuriems perpiltas kraujas, kurie yra buvę donorais, taip pat narkotikų vartotojus arba pacientus, kurie turi neaiškius simptomus, tokius, kaip pageltimas, tamsus šlapimas ir pan. Kepenyse atsiradę dariniai paprastai randami atsitiktinai. Didžioji jų dalis yra gėrybiniai, bet pasitaiko ir nemažai piktybinių“, - aiškino J. Valantinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Inga Saukienė
(18)
(0)
(10)

Komentarai (1)