Keista, bet tiesa: kosmose astronautai paauga  (0)

Kosmose esančių astronautų ūgis tuomet, kai jie gyvena mikrogravitacijos sąlygomis, gali padidėti 3 proc., teigia NASA mokslininkai. Tai reiškia, kad 1,8 metrų ūgio žmogus orbitoje gali paaugti 5 centimetrais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors mokslininkai jau kurį laiką žinojo, kad keletą mėnesių Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) praleidžiančių astronautų ūgis šiek tiek padidėja, NASA, naudodama ultragarso technologiją, tik dabar pradeda tyrinėti, kas mikrogravitacijos sąlygomis nutinka astronautų stuburui, rašo „Space.com“.

„Dabar stotyje yra naujas ultragarso prietaisas, kuris leidžia daryti tikslesnes raumenų ir skeleto nuotraukas, leidžiančias įvertinti bendrąją anatomiją ir stuburą“, – teigė tyrimą atliekantis Scottas Dulchavsky.

Galėdami geriau suprasti, kodėl esant mikrogravitacijai stuburas pailgėja, gydytojai galėtų sukurti efektyvesnes reabilitacijos priemones, padedančias astronautams prisitaikyti prie Žemės traukos po ilgų misijų kosminėje stotyje.

Ankstesni tyrimai parodė, kad kai stuburo neveikia Žemės trauka, slanksteliai gali išsiplėsti ir atsipalaiduoti. Dėl to padidėja astronautų ūgis. Tačiau šis ūgtelėjimas būna trumpalaikis. Kai astronautai grįžta į Žemę, jų ūgis po kelių mėnesių vėl būna normalus. Tačiau iki šiol mokslininkai negalėjo tirti astronautų stuburo tuomet, kai jį veikia mikrogravitacija.

Šį mėnesį astronautai ultragarsiniu prietaisu pradės skenuoti vienas kito nugaras, kad galėtų nustatyti, kaip jų stuburas atrodė po 30, 90 ir 150 mikrogravitacijoje praleistų dienų. Tyrėjai medicininius rezultatus matys tikru laiku, kai tik astronautai nuskenuos kolegų nugaras.

Astronautai į kosminę stotį dažniausiai atvyksta 6 mėnesiams, o tai leidžia atlikti ilgalaikius tyrimus, kaip mikrogravitacija keičia žmogaus kūną.

„Ultragarsas mums leidžia įvertinti ir fiziologiją – raumenų judėjimą, kraujo apytaką kraujagyslėse, kitas organizmo sistemų funkcijas“, – kalbėjo S. Dulchavsky.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)