Žaliasis meteoritas "NWA 7325" - vienintelis iš visų žinomų, atkeliavęs iš... Merkurijaus?  (0)

Meteoritais vadinamų Mėnulio, Marso ar asteroidų (pvz., Vestos ir kt.) nuolaužų Žemėje yra rasta ne sykį ir ne du. Tačiau žaliasis kosminis akmuo, atskriejęs iš Merkurijaus, mokslo istorijoje bus bene pirmas toks egzempliorius. Kai kurie tyrėjai įsitikinę, kad neįprastos išvaizdos meteoritas atklydo iš artimiausios Saulei planetos. Taip manyti leidžia įdomi meteorito cheminė sandara ir naujausi NASA zondo "Messenger" duomenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oficialus meteorito pavadinimas - "NWA 7325". Jis 2012 m. buvo rastas pietinėje Maroko dalyje. Kritimo vietoje iš viso buvo rasti 35 kosminio akmens fragmentai, iš viso sveriantys 345 gramus. Tamsiai žalius akmenis įsigijo prekiautojas meteoritais Štefanas Ralevas (Stefan Ralew), meteoritų internetinės parduotuvės "SR Meteorites" savininkas. Jis išsyk atkreipė dėmesį į sodrias akmenų spalvas ir žvilgantį, stiklišką paviršių.

Š. Ralevas meteorito mėginius nusiuntė Vašingtono universiteto tyrėjui, planetinės kilmės meteoritų ekspertui Entoniui Irvingui (Anthony Irving). Šis, ištyręs fragmentus, pastebėjo, kad juose neįprastai mažai geležies, tačiau daug magnio ir aliuminio, taip pat kalcio silikatų. Būtent tokias medžiagas Merkurijaus plutos paviršiuje fiksavo zondas "Messenger".

Nors kalcio silikatų kiekis meteorito fragmentuose yra didesnis nei yra dabar yra Merkurijaus paviršiuje, E. Irvingas samprotauja, kad "NWA 7325" fragmentai gali būti iš Merkurijaus plutos gelmių - juos į kosmosą iškėlė į planetą atsitrenkęs kosminis kūnas. Galingo smūgio skeveldros pažiro kosmose, kai kurios per daugybę metų galėjo atklysti ir į Žemę.

Be to, būdamas kosmose, meteoritas nežinia kiek laiko praleido tiesioginiuose saulės spinduliuose. Nereikia pamiršti, kad jo sudėčiai įtakos galėjo turėti ir smūgis į Merkurijaus paviršių, po kurio jis susiformavo. Galbūt todėl "NWA 7325" fragmentų sudėtis nėra absoliučiai identiška dabartinei Merkurijaus plutos sudėčiai.

Jei paaiškės, kad šis akmuo iš tiesų atkeliavo iš artimiausios Saulei planetos, jis bus pirmasis Žemėje rastas meteoritas, kilęs iš Merkurijaus. Vienintelis būdas tai išsiaiškinti - tolesni fragmentų tyrimai ir, idealiu atveju, grunto mėginiai iš Merkurijaus.

E Irvingo tyrėjų grupės rezultatai bus pristatyti 44-ojoje Mėnulio ir planetų mokslų konferencijoje, kuri kovo 18-22 d. vyks Hiustone (Teksasas, JAV).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (0)