Elektroniniu mikroskopu užfiksuotas silicio atomų „šokis“ (Video)  (0)

Oukridžo nacionalinės laboratorijos (Oak Ridge National Laboratory, JAV) mokslininkams pavyko tiesiogiai stebėti silicio atomų, išdėstytų vieno atomo storio anglies lakšte - medžiagoje, vadinamoje grafenu - judėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Silicio atomų grupės – klasteriai, sudaryti iš šešių atomų, buvo įdėti į tarpus tarp anglies gardelės atomų, ir tiesiogiai stebimi elektroniniu mikroskopu. Silicio atomų judėjimą lėmė energija, perduodama mikroskopo skleidžiamu elektronų pluoštu. Be abejo, tai ne pirmas kartas, kai buvo tiesiogiai stebimas atomų judėjimas, tačiau įdomus rezultatas buvo tai, kad klasterio struktūros pokyčiai buvo laikini – po kiek laiko atomai vėl sugrįždavo į buvusią padėtį. Be to, buvo tiesiogiai ne tik stebima, bet ir keičiama trimatė atomų klasterio struktūra.

Gebėjimas analizuoti atomines struktūras yra labai svarbus mokslininkams, nes tai atveria kelius suprasti, kaip skirtingos atomų konfigūracijos keičia medžiagos savybes, o tuomet - ir kurti reikiamų savybių medžiagas. Šis tyrimas, kuomet buvo stebimas silicio atomų judėjimas grafeno nanoporose, gali padėti norimu būdu pakeisti grafeno elektrines ir optines savybes. Stebėjimų rezultatus patvirtino ir teorinis modelis, leidęs apskaičiuoti, kiek energijos reikia, kad silicio atomas peršoktų į gretimą grafeno anglies atomų gardelę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)