P.Higgsas: liaukitės bozoną vadinę dieviškąja dalele, aš ateistas  (15)

Higgso bozono egzistavimą teoriškai nustatęs fizikas Peteris Higgsas prašo žmonių liautis šią neseniai atrastą dalelę vadinti dieviškąja dalele, mat pats mokslininkas yra ateistas, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Edinburge (Jungtinė Karalystė) gyvenantis 83 metų fizikas tvirtina, kad toks dalelės titulavimas yra visai nejuokingas ir netgi klaidinantis.

Būtent šis fizikas, kartu su dviem kolegomis, išvystė teoriją, kurioje numatyta vieta ir subatominei dalelei, kuri buvo šio mokslininko garbei pavadinta Higgso bozonui. Tai yra dalelė, kuri visoms kitoms dalelėms suteikia masę.

Profesorius norėtų, kad žmonės šios dalelės nebevadintų „dieviškąja“, nes jis netiki, kad dalelėje, išlaikančioje visatos fizinį vientisumą, yra kažkokio dieviškumo.

Pasak prof. P. Higgso, dalelė tokį alternatyvų pavadinimą gavo dėl pokšto, kuris „nebuvo labai jau geras“.

„Dieviškumo“ Higgso bozonui suteikė 1993 metais išleistos knygos autorius, Nobelio premijos laureatas fizikas Leonas Ledermanas ir mokslo rašytojas Dickas Teresi.

Savo knygoje „Dieviškoji dalelė“ L. Ledermanas rašė: „Šis bozonas yra toks svarbus šiuolaikinei fizikai, toks būtinas mūsų galutiniam materijos struktūros suvokimui ir tuo pačiu toks slapukas, kad suteikiau jam pravardę: dieviškoji dalelė (God particle). Kodėl dieviškoji dalelė? Todėl, kad leidėjas neleido mums jos pavadinti prakeiktąja dalele (Goddamn particle), nors, įvertinus jos gaudymo sunkumus ir dėl jos patirtas išlaidas, tai būtų tinkamesnis pavadinimas“.

Tačiau prof. P. Higgsas, duodamas interviu „BBC Scotland“, paaiškino dėl ko jam tokia dalelės pravardė nepatinka: „Visų pirma, esu ateistas. Antra, žinau, kad šis pavadinimas pasiūlytas kaip pokštas, o tas pokštas nebuvo toks jau geras. Manau, kad taip juokauti nereikėjo, nes tai klaidina“

Pastaruoju metu prof. P. Higgas tapo pasauline garsenybe, mat mokslininkams galų gale pavyko įrodyti dalelės, kuri teoriškai buvo aprašyta dar 1964 metais, egzistavimą.

Septintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje P. Higgsas su kolegomis pasiūlė mechanizmą, paaiškinanti dėl ko pačios fundamentaliausios visatos dalelės turi masę. Šis mechanizmas numato, kad turėtų egzistuoti Higgso dalelė, suteikianti masę visoms kitoms dalelėms. Praėjusiais metais dalelės egzistavimą patvirtino ir mokslininkai, dirbantys su Didžiuoju hadronų greitintuvu LHC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: