Laboratorijoje mokslininkams pavyko užauginti inkstus (Video)  (0)

Biomedicinos mokslininkams iš Masačiusetso bendrosios ligoninės, Haraldo Otto laboratorijoje veikiančioje regeneracinės medicinos centre, pavyko užauginti visas savo funkcijas atliekantį inkstą ir sėkmingai transplantuoti jį į žiurkės organizmą, praneša NewScientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis pasiekimas yra tikras proveržis organų inžinerijoje, kadangi mokslininkų naudotą technologiją plačiu mastu pritaikius žmonių reikmėms, pacientai sergantys inkstų nepakankamumu galėtų išgyti ir nelaukdami tinkamo organo iš donoro. Be to, būtų užkirstas kelias organizmo atmetimo reakcijai, kadangi inkstai laboratorijoje būtų auginamų iš sergančiojo asmens ląstelių.

Tam, kad pagamintų transplantacijai tinkamą žiurkės inkstą mokslininkų komanda vadovaujama Haraldo Otto iš pradžių turėjo paimti organą iš sveikos žiurkės ir nuplauti jį specialiu cheminiu tirpalu. Šiuo tirpalu buvo panaikintos inksto gimtosios ląstelės, o iš paties organo teliko „karkasas“ sudarytas iš biologinės medžiagos kolageno.

Vėliau komanda šio „karkaso“ vidines sieneles padengė kitomis ląstelėmis, kurios suformavo naująjį organą. Jei technologija būtų taikoma žmogaus inkstams, šios ląstelės būtų paimtos iš sergančiojo organizmo tam, kad po persodinimo organo neatmestų imuninė sistema.

Šis padengimo naujomis ląstelėmis procesas užtruko dvi savaites, po kurių mokslininkai laboratorijoje turėjo visavertį veikiantį organą, kraujo filtravimo bei šlapimo išskyrimo funkcijas tinkamai atliekantį ir persodinus į kitos žiurkės organizmą. Tiesa, filtravimo funkciją laboratorijoje užaugintas organas atliko ne taip gerai kaip natūralus, tačiau H. Ottas yra įsitikinęs, kad ši funkcija gali būti pagerinta patobulinus auginimo technologiją.

Panaši audinių regeneravimo technika jau sėkmingai taikoma žmonių gydymui – 2008 metais vienai pacientei iš Kolumbijos buvo persodinta pagal jos pačios ląsteles atnaujinta donoro trachėja. Tačiau inkstai kol kas yra sudėtingiausias regeneruotas organas.

Mokslininkai šiuo metu bando atlikti panašią procedūrą su žmogaus ir kiaulės inkstais. Komandai jau pavyko sėkmingai kiaulės inkstus padengti žmogaus ląstelėmis, tačiau vis dar reikia atlikti daugiau tyrimų, kurie garantuotų, kad kiaulės organo pagrindu užaugintas inkstas nebus atmestas žmogaus organizmo.

Inkstų nepakankamumu pasaulyje serga daugybė žmonių. Mūsų šalyje pagal asociacijos „Donorystė“ pateikiamus kovo mėnesio duomenis inkstų persodinimo operacijos šiuo metu laukia 197 ligoniai. Per šiuos metus kol kas atlikta 21 inkstų transplantacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)