Vyras ant rankos augina sau naują nosį  (1)

Vienas britų verslininkas, kuris dėl vėžio neteko nosies, auginasi naują – ant savo rankos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu viskas klostysis sėkmingai, nosis vėliau bus pašalinta nuo rankos ir prisiūta prie veido. Londono universitetinio koledžo ekspertai tikisi, kad 56 metų vyro nosis bus jautri ir jis galės užuosti kvapus. Maža to, ji atrodys lygiai taip pat, kaip senoji – su nedidele kuprele.

Minėto koledžo profesorius Alexas Seifalianas, vadovaujantis novatoriškam gydymui, sakė: „Jo nosis buvo šiek tiek pakrypusi į kairę. Mes paklausėme, ar jis norėtų tiesios nosies, tačiau jis pageidavo tokios pačios kaip senoji“.

Naujoji nosis buvo pradėta auginti ant stiklinio modelio, kuris buvo pagamintas pagal senąją nosies formą. Jis buvo apipurkštas medų primenančia sintetine medžiaga, prie kurios prisitvirtino kamieninės ląstelės.

Stiklinė forma vėliau buvo išimta – liko tik "medaus" karkasas su milijonais „tuščių ląstelių“, kurios, pritaikius reikiamas maistines medžiagas, gali virsti nosies kremzle. Pastarasis procesas vyko besisukančiame stikliniame inde, kuris vadinamas bioreaktoriumi.

Tuo tarpu medikai pamažu ištempė vyro dilbio odą, po ja įkišdami balionėlį. Jis buvo pučiamas tol, kol po oda atsirado pakankamai vietos nosiai įkišti. Maždaug prieš du mėnesius poodinis balionėlis buvo pakeistas nosies kremzle.

Dabar ant vyro rankos matyti po oda pūpsanti nosis. Šiuo metu joje nuo rankos formuojasi nervų tinklas ir smulkios kraujagyslės, taip pat prigyja rankos oda. Profesorius A. Seifalianas žurnalui „BBC Focus“ sakė: „Mes galime suformuoti nosį, bet negalime padaryti odos“.

Mažiausiai po trijų mėnesių nosis bus pašalinta ir prisiūta prie vyro veido. Manoma, kad po šios operacijos neliks net randų. Rankos oda bus susiūta ir susitrauks.

Vyras, kuris pageidavo neskelbti jo pavardės, nosies neteko dėl ją pažeidusio odos vėžio. Bandymai sustabdyti auglio plitimą tik dar labiau pagilino nosiai padarytą žalą. Dėl psichologinių priežasčių vyras nesirodydavo viešumoje ir nuolat tūnodavo namie.

Jei ši operacija bus sėkminga, panašų gydymą bus galima taikyti ir kitiems pacientams, autoavarijų aukoms ar sužalotiems kareiviams.

Šis gydymo projektas primena Jungtinių Valstijų bandymus dešimtajame dešimtmetyje užauginti ant pelės transplantacijai skirtas ausis. Tuomet šie bandymai žlugo, tačiau nuo to laiko mokslas smarkiai pažengė į priekį.

Profesorius A. Seifalianas sako turįs vilčių, jog ateityje laboratorijos sąlygomis pavyks užauginti net visą veidą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(27)
(0)
(1)

Komentarai (1)