Mažųjų palydovų tinklas siūlys tiesioginį vaizdą iš Žemės orbitos  (1)

Jei manote, kad galimybė tiesiogiai stebėti iš kosmoso jus dominančias mūsų planetos vietas prieinama tik žvalgybinius palydovus turinčių valstybių organizacijoms, jau kitais metais turėtumėte pakeisti savo nuomonę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Privati JAV bendrovė „Planet Labs“ pranešė 2014 m. paleisianti į kosmosą 28 mažuosius „CubeSAT“ tipo palydovus, kurie suteiks galimybę visiems norintiems stebėti Žemės vaizdą iš orbitos beveik realiuoju laiku.

Pasak bendrovės atstovų, ateityje tokių mažųjų palydovų tinklas leis sudarinėti viso pasaulio palydovinių nuotraukų atlasus, panašius į „Google Earth“. Skirtumas nuo garsiosios „Google“ paslaugos bus tik toks, kad „Planet Labs“ globalius žemėlapius bus galima apžiūrinėti kone realiuoju laiku. Beje, bendrovės svetainėje galima pamatyti kelias bandomųjų jos palydovų šiemet padarytas nuotraukas iš orbitos.

„Planet Labs“ savo mažiesiems palydovams kelti į orbitą naudos privačių kosminių skrydžių bendrovių „Orbital Sciences“ ir „SpaceX“ raketas. Skelbiama, kad tokių palydovų iškėlimas bus žymiai pigesnis nei didelių komercinių aparatų, nes „CubeSAT“ bus traktuojami kaip antrinis naudingasis krovinys, tai yra, priedas prie pagrindinio vieno ar kelių komercinių palydovų. Šie minipalydovai yra labai kompaktiški ir mažai sveria, o nuo to labiausiai ir priklauso paleidimo kaina.

Skelbiama, kad tokie „CubeSAT“ palydovai galės fotografuoti Žemės paviršių ir palaikyti dvipusį ryšį. Jų techninė įranga bus nebrangi, kadangi tinka serijinės gamybos elektroniniai komponentai ir komerciškai prieinami įrenginiai. Palydovus greičiausiai valdys „Linux“ operacinė sistema. Trumpesnį „CubeSAT“palydovų eksploatacijos laiką ir patikimumą lyginant su „rimtais“ palydovais kompensuoja maža jų kaina ir galimybė iškelti į reikiamą orbitą iškart dešimtį ar net daugiau tokių aparatų.

Suprantama, kad „Planet Labs“ mažųjų palydovų nuotraukų kokybė niekaip negalės prilygti šimtus milijonų dolerių ar net daugiau kainuojantiems specializuotiems žvalgybiniams palydovams su labai galinga optika, gebančia fotografuoti Žemės paviršių keliolikos ar net kelių centimetrų raiška. Pranešama, kad „Planet Labs“ palydovų nuotraukų raiška bus apie 4,5 metro. Tačiau kadangi į maždaug 400 kilometrų aukščio orbitą planuojama paleisti daug mažųjų palydovų, jie galės praktiškai nuolatos fotografuoti Žemę ir siųsti nuotraukas į valdymo centrą.

„Planet Labs“ atstovų teigimu, internetu prie tokios duomenų bazės prisijungę vartotojai galės praktiškai realiuoju laiku stebėti, kas dedasi juos dominančioje pasaulio vietoje. Tai ypač svarbu stichinių nelaimių atvejais, kovojant su miško gaisrais, analizuojant eismo spūstis ir kt.

Kadangi tokie palydovai neturės variklių, jie orbitoje išsilaikys tik apie 2-5 metus, o ilgainiui nuslinkę iš jos priartės prie atmosferos ribos ir po to sudegs joje. Energiją jiems tieks saulės baterijos, sakoma „Planet Labs“ pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (1)