Kiek kilogramų sugebėtume pakelti? [P.S.: sunkiausią svorį planetoje pakėlęs žmogus yra veganas ir ne Ž. Savickas] (Video)  (16)

Keistas klausimas. Bet kai jo imasi "Vsauce" kolektyvas, jis gali suteikti informacijos apie labai daug neįtikėtinų dalykų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompiuterinių žaidimų entuziastų pasaulį pastarosiomis dienomis krečia GTA5 („Grand Theft Auto V“) karštinė. Trumpai tariant, tai žaidimas, kuriame šaudo ir gaudo. Šaudo tai šaudo. Bet kiek gi šaudmenų ir amunicijos galėtų tikrovėje pakelti žmogus ir ar žaidimo tikrovė neprasilenkia su realybe?

Pasirodo, sudėjus į krūvą visus tame žaidime įmanomus ginklus ir šaudmenis, jie svertų nuo 272,1 iki 362,8 kg. Panašiai tiek pat, kiek rimtas „čioperis"… ant kupros vietoj kuprinės. O štai JAV karinės institucijos tvirtina, kad kario ginkluotė turėtų sverti ne daugiau kaip 22,7 kg arba 33 proc. kūno svorio. Su kuprine ekipuotės svoris neturėtų viršyti 32,6 kg. Tiesa, tai reikštų, kad kario svoris turėtų būti apie 100 kg.

1999 m. dr. Džozefas Napikas (Joseph Knapik) publikavo darbą apie karių gabenamą svorį, kuriame išgvildeno istorinius, fiziologinius, biomechaninius ir medicininius nešulių nešimo ypatumus. Jame pabrėžiama, kad žmogaus vidutinis ūgis nuo industrinės revoliucijos XVIII a. padidėjo visais 10 cm.

Tačiau įdomių dalykų yra ir daugiau. Kituose žaidimuose pagrindiniai herojai sugeba pakelti gerokai daugiau. Pavyzdžiui, Stivas iš „Minecraft“. Jis gali ne tik šiurpiai daug pakelti, bet ir su tokiu konkrečiu svoriu bėgti, kopti, šokinėti. Jei paimtume sunkiausią Žemėje ir minėtame žaidime elementą (o toks yra auksas, nors tankiausias natūraliai Žemėje esantis elementas yra osmis), juo užpildytume visus 64 Stivo „kišenės“ aukštus, kai kiekviename iš jų yra po 36 „langelius“, toks aukso grobis svertų… 44 467 tonas. Arba tiek, kiek sveria 246 mėlynieji banginiai. Tiek galėtų pakelti minėtasis Stivas.

Šauniame vaizdo siužete apie didžiausią gyvą organizmą Žemėje paaiškėja, kad sunkiausias žinomas Žemės organizmas yra pando – kolosali 47 tūkst. po žeme susijungusių drebulių kolonija. Tas organizmas sveria apie 6 tūkst. tonų arba 7,5 karto mažiau nei pakelia Stivas iš „Minecraft“.

2012 m. buvo paskaičiuota, kad žmonija per visą savo egzistavimą yra išgavusi apie 174 tūkst. tonų aukso. Tai reikštų, kad „Minecraft“ galėtumėte pakelti apie 25 proc. per visą istoriją rasto aukso.

Jei turėtumėte tas 44 467 tonas aukso realiame gyvenime, jo vertė siektų 1,88 trln. JAV dolerių. Už tiek į Mėnulį ir atgal galėtumėte nuskristi 2 506 kartus. Arba sušlamšti 2 trln. tortilijomis (angl. – soft tacos) vadinamų meksikietiškos virtuvės „greito maisto“ užkandžių. Arba tokia suma būtų įmanoma sumažinti JAV deficitą visais 11 proc. (iš viso JAV skola siekia 16,9 trln. JAV dolerių).

Savaime suprantama, nepakeltume nei tiek aukso, nei tiek ko nors kito. Be pagalbos. O kiek gi daugiausiai kilogramų yra pavykę pakelti vienam asmeniui Žemėje be kieno nors pagalbos? Toks pasiekimas priklauso nei mėsos, nei kiaušinių, nei pieno produktų nevalgančiam veganui (žaliavalgiui, kuris maitinasi išskirtinai tik augaliniu maistu) iš Vokietijos Patrikui Babumianui (Patrik Baboumian). Visai neseniai (2013 m. rugpjūtį) šis žmogus pasiekė pasaulio rekordą, nuo žemės pakeldamas ir 10 metrų nunešdamas 551,5 kg svorį. Nevalgo mėsos, o pakelia ir paneša daugiau kaip pusę tonos… Tiek nėra pakėlęs net mūsų galiūnas Žydrūnas Savickas.

Tai – dar ne visos įdomybės. Mes kasdien nešiojame (vilkime) kažkiek kilogramų rūbų. Bet dar labiau neįtikėtina yra tai, kad kasdien mes po pasaulį nešiojamės apie 2 kg bakterijų. Šito gėrio vienetų savo organizmuose turime daugiau nei gyvena žmonių planetoje. Bakterijos yra tokios mažos, tačiau visos kartu sudaro 1-3 proc. kūno masės. Nors, pvz., ir galvos smegenys sudaro tik apie 2 proc. kūno masės. O, jei kas sugebėtų pasverti joje glūdinčios informacijos svorį!..

Šiaurės vakarų universiteto (JAV) psichologijos profesorius Polas Riberis (Paul Reber) paskaičiavo, kad žmogaus atminties talpyklos turėtų siekti apie 2,5 petabaitų (2, 560 terabaitų). Tiek informacijos per TV būtų ištransliuota per 3 mln. valandų. Na, ir kiek gi galėtų mūsų atmintis ar patirtis… sverti?

Niekas to kol kas nėra išmatavęs, bet kiekvienas iš mūsų tai gali padaryti pats… Emociškai. Kai kažkam sakome „Myliu tave“, ir nesulaukiame tokių žodžių, skirtų mums, tai gali slėgti… Gal net labiau nei svoris, kurį pakelia Stivas iš „Minecraft“. Nepaisant tokio slėgio, mes sugebame išlipti rytais iš lovos ir gyventi įprastą gyvenimą. Kita vertus, jei kada nors užplūstų ir pradėtų slėgti sunkios mintys, neprošal prisiminti senį Stivį iš „Minecraft“ ir pagalvoti, kokį svorį tenka su savimi tampytis jam… :) Net 25 proc. viso žmonijos iškasto aukso!

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(0)
(2)

Komentarai (16)