Kokiu vėjo stiprumu pūtė vilkas pasakoje "3 paršiukai"?  (8)

Pasirodo, pasakoje "Trys paršiukai", kad nupūstų pagrindinių pasakos herojų namelių stogus, vilkas turėjo pūsti ne silpniau nei 4,8 km/s arba 34 kartus greičiau nei siekia galingiausių tornadų greitis, paskaičiavo britų mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lesterio universiteto mokslininkė Dženė Gregori su kolegomis susidomėjo visame pasaulyje populiarios pasakos apie tris paršelius siužetu. Pasakoje vilkas mėgina sugriauti paršiukų būstus, pastatytus iš šieno, šakelių ir plytų. Straipsnio, kuris publikuotas žurnale "Physics Special Topics", autoriai nusprendė nustatyti, kokiu stiprumu reikia pūsti, kad būtų galim nunešti stogą iš minėtų medžiagų.

Gavę minimalaus vėjo greičio, kuriuo galima nuplėšti stogą, priklausomai nuo jo ploto, masės ir kt. parametrų, lygtį, Dž. Gregori vadovaujama tyrėjų grupė pritaikė ją plokštiems stogams, kurių plotas lygus 4 kvadratiniams metrams ir kurie pagaminti iš MDF (Medium-density fibreboard ) plokščių šiaudų, pušies ir šiferio pagrindu. Paaiškėjo, kad pūsti vilkui būtų reikėję taip, kad vėjo greitis siektų nuo 4,8 iki 8,3 km/s. Žemės paviršiuje tai – hipergarsinio kalibro greičiai.

"Mūsų gautos reikšmės rodo, kad vilkui panūdus nupūsti paršelių namų stogus, būtų reikėję pūsti nepaprastai galingai – keliasdešimt kartų stipriau nei pučia galingiausi tornadai, - rašo straipsnio autoriai. – Pavyzdžiui, šiaudinio namelio atveju, vėjo greitis turėtų 34 kartus viršyti galingiausio tornado greitį. Mes įtariame, kad tai – ne vilko jėgoms."

Autoriai taip pat neslepia, jog galėjo pervertinti, kaip tvirtai prie namo buvo pritvirtinti stogai, todėl siūlo tolimesniuose šios problemos skaičiavimuose modeliuoti pasakos tekstą labiau atitinkančią situaciją, kai vilkas pūsdamas nugriauna visą namelį, o ne nupučia stogą.
(11)
(0)
(2)

Komentarai (8)